Thursday, April 23, 2009

Living in Singapore XXI (Eating Style II)

Fishball Noodle သည္ ျမန္မာ ငါးဆုပ္ႏွင့္ တူ ေသာ္လည္း ျမန္မာငါးဆုပ္မွာ ငါးအသား ပိုမ်ားၿပီး ပို စားေကာင္း ပါသည္။ Fishball Noodle Soup တြင္ Fish Cake ေခၚ ငါးႏွင့္ ဂ်ံဳမႈန္႔ မ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ငါးဆုပ္ တစ္မိ်ဳးကိုလည္း ပါးပါးလီွး ထည့္ေပး ပါေသးသည္။ ကြ်ႏ္ုပ္တို႔ ျမန္မာမ်ား ပါးစပ္ႏွင့္ ေျပာရလွ်င္ သူတို႔ Fishball Noodle Soup သည္ အနည္းငယ္ ငံၿငိၿငိ ရိွသည္က လြဲ၍ ဘာမွ် အရသာ မရိွပါ။
စြပ္ျပဳပ္ ဆိုင္မ်ား၌ ရႏိုင္ေသာ ေနာက္တစ္မိ်ဳး မွာ ထိုင္း အစားအစာ ျဖစ္သည့္ Tom Yam Soup ျဖစ္ပါသည္။ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ႀကိဳက္ေသာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာမ်ားအေနႏွင့္ Tom Yam Soup က ပိုၿပီး စားေကာင္းပါသည္။ စင္ကာပူ မွ မည္သည့္ Hawker Centre တြင္ မဆို Tom Yam Soup ကို မွာစားပါက သည္ အရသာ တစ္မိ်ဳးထဲသာ ထြက္ ပါလိမ့္ မည္။ ေစ်းမွာလည္း သိပ္မကြာလွပါ။ Tom Yam Soup တစ္ပဲြလွ်င္ ၄ က်ပ္ခဲြ ျဖစ္ပါ၏။ Tom Yam Soup ကို ေခါက္ဆဲြ ႏွင့္ ျဖစ္ေစ ထမင္း ႏွင့္ ျဖစ္ေစ တဲြဖက္ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။ ထိုင္း ရိုးရာ အတိုင္း အလြန္ စပ္ပါသည္။

Tom Yam Soup


ေနာက္ တစ္ခု သူတို႔စားေသာ အစားအစာမွာ ဆန္ျပဳတ္ (Porridge) ျဖစ္ပါ၏။ ျမန္မာျပည္မွ တရုပ္ဆုိင္ မ်ားမွာ ကဲ့သို႔ပင္ ၾကက္သား ဆန္ျပဳတ္၊ ငါးဆန္ျပဳတ္၊ ဘဲသား ဆန္ျပဳတ္ မိ်ဳးစံုရပါသည္။

Fish Porridge

အကင္ ႀကိဳက္တတ္သူ မ်ားအတြက္ အကင္ (Satay) ဆိုင္မ်ားလည္း ရွိပါသည္။ အသား ကင္ထက္ စာလွ်င္ ငါးကင္ အထူးသျဖင့္ ငါးလိပ္ေက်ာက္ကင္ မွာ ပို စားေကာင္း ပါသည္။
တရုပ္မ်ားမွာ ထမင္းကို အမ်ားႀကီး စားေလ့ မရိွဘဲ ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ အလတ္ ႏွင့္ တစ္လံုးစာမွ် သာ စားေလ့ ရိွပါသည္။ ထမင္းထက္ စာလွ်င္ ဟင္းကို ပိုၿပီး မ်ားမ်ား စားေလ့ရိွ၏။ သို႔အတြက္ ငါး တစ္ေကာင္လံုး ကင္ထား ေသာ ဟင္းတစ္ပဲြမွာ တစ္ေယာက္စာ မွ်သာ ျဖစ္ပါ၏။ ထမင္း အစားသန္ေသာ ျမန္မာမ်ားအဖို႔ လိုလွ်င္ ထမင္းထပ္ ေတာင္းရပါသည္။

Satay

ျမန္မာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ ႏွင့္ တူေသာ အျခား တစ္မိ်ဳးမွာ Laksa ျဖစ္ပါ၏။ Laksa ထဲတြင္ ကြမ္းရြက္မ်ား ကို ႏုပ္ႏုပ္ စင္း ထည့္ထားပါသည္။ ထို႔ျပင္ ခရုမ်ား ႏွင့္ ၾကက္ဥ လည္း ပါပါေသးသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဂ်ံဳေခါက္္ဆဲြ ႏွင့္ စားပါ သည္။ ဆိုင္တည္ေနရာကို လိုက္၍ Laksa တစ္ပဲြလွ်င္ ၂ က်ပ္ခဲြမွ ၃ က်ပ္ခဲြ ထိ ရိွပါသည္။
Traditional Laksa

မေလးရွား အစားအစာ

မေလး အစားအစာမ်ားမွာ curry powder ေခၚ နႏြင္းမံႈ႔၊ ျငဳပ္သီးမံႈ႔ စသည့္ ဟင္းခတ္ အေမႊး အႀကိဳင္မ်ား ျဖင့္ ျပဳ လုပ္ထားေသာ ကုလား မဆလာကဲ့သို႔ အမံႈ႔မ်ားကို ထည့္ ခ်က္ေလ့ ရိွပါသည္။ ဤ အမံႈ႔ တြင္လည္း ငါးဟင္းထဲ ထည့္ခ်က္ သည့္ Fish curry powder, ၾကက္သားဟင္း ခ်က္သည့္ Chicken curry powder, ဆိတ္သား ခ်က္သည့္ Mutton curry powder စသျဖင့္ အစားစား ရိွပါသည္။ ထို႔ျပင္ ဟင္းသီး ကုလား ဟင္းခ်က္ သည့္ curry powder လည္း ရိွပါ၏။
မေလး အစားအစာ ႏွင့္ အိႏိၵယ အစားအစာမ်ား ကို ငွက္ေပ်ာဖက္ ထဲတြင္ ထည့္ စားေလ့ရိွပါသည္။ မေလး အစား အစာမ်ား အနက္ လူသိမ်ားေသာ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးမွာ Nasi Limak ျဖစ္၏။ အုန္းထမင္း ကို ၾကက္ေၾကာ္၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္၊ ေျမပဲဆံ မ်ား ႏွင့္ စားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။

ျမန္မာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ ႏွင့္ တူေသာ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးမွာ Mee Rebus ႏွင့္ Mee Siam ျဖစ္ပါ၏။ Laksa, Mee Rebus ႏွင့္ Mee Siam တို႔မွာ ဟင္းရည္ခ်င္း တူပါသည္။ ထည့္ေသာ အဆာကို လိုက္၍ နာမည္ ကဲြသြား ျခင္း ျဖစ္ပါ၏။
ျမန္မာျဖစ္ေစ၊ တရုပ္ျဖစ္ေစ၊ မေလး ျဖစ္ေစ တူညီေသာ အစားအစာမွာ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ ႏွင့္ ၾကာဇံေၾကာ္ ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ေၾကာ္ပံု ေၾကာ္နည္း ေတာ့ ကြာသည္။ တရုပ္ေခါက္ဆဲြ ေၾကာ္မွာ ၾကာညိဳ႔ေခၚ ပဲငံျပာရည္မ်ား ႏွင့္ ေၾကာ္ ျခင္း ျဖစ္ၿပီး မေလး ေခါက္ဆဲြေၾကာ္မွာေတာ့ နီရဲ ေနေအာင္ ျငဳပ္ဆီမ်ား အဆာပလာမ်ား ထည့္ ေၾကာ္ ထားပါသည္။ အရသာျခင္းလည္း မတူပါ။

Mee Rebus

Mee Rebus (မီးရာဘာ့စ္ ဟု အသံထြက္ပါ) မွာ ဘာမ်ား ထည့္ခ်က္ ထားသည္မသိ။ ခ်ိဳရဲရဲ အရသာ ရိွပါသည္။ Mee Rebus ႏွင့္ Mee Siam ပံုမွန္ ေစ်းမွာ တစ္ပဲြလွ်င္ ၃ က်ပ္ခဲြ ျဖစ္ပါ၏။ သူတို႔ တစ္ပဲြစာမွာ ျမန္မာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ တစ္ပဲြ စာမွ် ပင္ ျဖစ္ပါ၏။

Mee Siam

အသီးအရြက္ေၾကာ္၊ အသားဟင္း စသည္တို႔ မွာမူ ျမန္မာ အစားအစာ ႏွင့္ သိပ္မထူးလွ ပါ။ ခ်က္ပံုျခင္း မတူ၍ အရသာခ်င္းလည္း မတူႏိုင္ပါ။ အသီးအရြက္ ေၾကာ္မ်ားကို စားၾကည့္ပါက မည္သည့္ အရသာမွ် မရိွပဲ ဟင္းရြက္ျပဳတ္ကို စားရသကဲ့သို႔ ရိွပါသည္။

အိႏိၵယ အစားအစာ

စင္ကာပူတြင္ အဓိကအားျဖင့္ လူမ်ိဳးစုႀကီး ၃ စုျဖစ္ေသာ တရုပ္၊ မေလး ႏွင့္ အိႏိၵယ လူမ်ိဳးမ်ား ေနၾကသည္ ျဖစ္ရာ အစားအစာ တြင္လည္း တရုပ္၊ မေလး ႏွင့္ အိႏိၵယ အစားအစာ ဟု ေနရာတိုင္းတြင္ ဒြန္တဲြလွ်က္ ေတြ႔ရပါသည္။ အိႏိၵယ အစားအစာ မွာမူ ျမန္မာျပည္တြင္ ေတြ႔ရေသာ အိႏိၵယ အစားအစာ ႏွင့္ အားလံုး အတူတူ ပင္ ျဖစ္ပါ၏။ ဆမူဆာ၊ ဘယာေၾကာ္၊ ပလာတာ၊ ခ်ာပါတီ၊ တိုရွည္၊ ဒံေပါက္ စသျဖင့္ အေခၚအေ၀ၚ မ်ားလည္း တူပါသည္။ သို႔ေသာ္ ျမန္မာျပည္ တြင္မူ ျမန္မာ ေလသံျဖင့္ ေခၚရာ အခ်ိဳ႔အေခၚအေ၀ၚမ်ားမွာ အနည္းငယ္ ကဲြလဲြမႈ ရိွပါသည္။ ဥပမာ - ပလာတာ ကို ပရာတာ ၊ တိုရွည္ ကို ဒိုေဆ၊ ဒံေပါက္ ကို နစီ ဘရီယာနီ ။ သို႔ေသာ္ စင္ကာပူမွ ဘယာေၾကာ္ ႀကီးမ်ားမွာ ဗမာျပည္ မွာကဲ့သို႔ ေပါက္စန ကေလးမ်ား မဟုတ္ပါ။ အႀကီးႀကီး ျဖစ္ပါ၏။ ဆမူဆာ မွာမူ ဗမာျပည္မွ ဆမူဆာထက္ အနည္းငယ္ ေသး ပါသည္။ ေစ်းမွာ ဆမူဆာ ၃ ခုလွ်င္ ၁ က်ပ္ ျဖစ္ပါ၏။ ဟင္းရည္ ႏွင့္ စားရေသာ ပလာတာ ကို ရိုတီ ပရာတာ ဟု ေခၚပါသည္။ တစ္ခ်ပ္လွ်င္ ျပား ၈၀ ျဖစ္ပါ၏။ ၾကက္ဥ ပရာတာ လည္း ရပါသည္။ ၾကက္ဥ ပရာတာ တစ္ခ်ပ္လွ်င္ ၁ က်ပ္၊ ၁ က်ပ္ ၂၀ စသျဖင့္ အစားစား ျဖစ္ပါ၏။

Roti Prata

ခ်ာပါတီမွာမူ ေစ်းႀကီးပါသည္။ ခ်ာပါတီ ႏွစ္ခ်ပ္ ကို ၾကက္သား ႏွင့္စားလွ်င္ ၃ က်ပ္ခဲြ ေပးရပါသည္။ ၾကက္သား မွာ ကုလားခ်က္ ျဖစ္သျဖင့္ စားလို႔ ေကာင္းပါသည္။ စပ္ေတာ့ စပ္၏။

Chapati

Masala Dosei

ထို႔ျပင္ အိႏိၵယ မံု႔မ်ားကို စိတ္ႀကိဳက္ေရြးကာ စားသည့္ India Rojak လည္း ရိွပါ ေသးသည္။ အကြင္းလိုက္ လွီးထားေသာ ႀကက္သြန္နီ ဥႀကီးမ်ား၊ သခြားသီး၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း၊ အာလူး ပူရီ စသည္မ်ား ကို အခ်ဥ္ရည္ ႏွင့္ တို႔ စားရသည္ မွာလည္း စားလို႔ ေကာင္းပါသည္။
India Rojak

ဗမာလို ဒံေပါက္ ကို သူတို႔က Nasi Briyani ဟု ေခၚပါသည္။ အေခၚအေ၀ၚ ကဲြသလို အရသာခ်င္း လည္း မတူပါ။ ဗမာမ်ားအဖို႔ ျမန္မာျပည္မွ ဒံေပါက္ က ပိုၿပီး အရသာ ရိွပါသည္။ စင္ကာပူမွ ဒံေပါက္မွာ ျမန္မာျပည္ မွ ဒံေပါက္ ကဲ့သို႔ အဆီ အဆိမ့္မ်ား သိပ္မပါ သျဖင့္ အရသာ ေပါ့ပါသည္။
ဒံေပါက္တြင္ ၾကက္သား ဒံေပါက္ႏွင့္ ဆိတ္သား ဒန္ေပါက္ ဟု ႏွစ္မ်ိဳး ရိွ၏။ ျမန္မာျပည္တြင္ ရိုးရိုးထမင္း ႏွင့္ ဒံေပါက္မွာ ေစ်းခ်င္း အေတာ္ကြာ ေသာ္လည္း စင္ကာပူ တြင္မူ ဒံေပါက္ႏွင့္ ရိုးရိုးထမင္း ေစ်းခ်င္း မကြာပါ။ အတူတူ ပင္ ျဖစ္ပါသည္။

Nasi Briyani

အေနာက္တိုင္း အစားအစာ

Hawker Centre မ်ားတြင္ အေနာက္တိုင္း အစားအစာ ဆိုင္မ်ား လည္း ရိွပါသည္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ Chicken Chop ႏွင့္ Fish & Chips မ်ားကို အစားမ်ားပါသည္။ အျခား အစားအစာ မ်ားႏွင့္ စာလွ်င္ အေနာက္ တိုင္း အစားအစာ က ပိုၿပီး ေစ်းႀကီးပါသည္။ ဥပမာ - Chicken Chop ဆိုလွ်င္ တစ္ပဲြလွ်င္ ၅ က်ပ္ ခဲြ မွ ၆ က်ပ္ ခဲြ ထိ ရိွပါ၏။
Chicken Chop

ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ သံုးမိ်ဳးႏွင့္ ထမင္း စားလွ်င္ ၂ က်ပ္ခဲြ ၃ က်ပ္၊ အသား တစ္မိ်ဳး အသီး အရြက္ ႏွစ္ မိ်ဳးႏွင့္ စားလွ်င္ ၃ က်ပ္ ခဲြ မွ်သာ ျဖစ္ပါသည္။
Fish & Chips

No comments: