Wednesday, June 5, 2019

ေသာက္ေရ


(၁) ေသာက္ေရ

ေယာက္်ားႀကီးတစ္ေယာက္၏ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၆၅%၊ မိန္းမႀကီးတစ္ေယာက္၏ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၅၅% မွာ ေရဓာတ္ ျဖစ္၏။ လူႀကီးတစ္ေယာက္၏ ခႏၶာကုိယ္တြင္ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈမွာ ၄၅% ႏွင့္ ကေလးတစ္ေယာက္၏ ေရဓာတ္ပါဝင္ႏႈန္းမွာ ၇၀ မွ ၈၀% ျဖစ္၏။

လူတစ္ေယာက္ ေရေသာက္သံုးရန္ မည္မွ်လိုသည္ဆိုသည္မွာ ေရေသာက္သုံးသူ၏ အသက္အရြယ္၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ၊ ေနထိုင္ရသည့္/အလုပ္လုပ္ရသည့္ေနရာ၊ က်န္းမာေရးအေျခအေန စသည့္ အခ်က္မ်ားစြာေပၚ မူတည္ေန၏။ သာမန္အပူခ်ိန္တြင္ မိန္းမႀကီးတစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ေန႔ေရလိုအပ္ခ်က္မွာ ၂.၇ လီတာ ျဖစ္ၿပီး ေယာက္်ားႀကီး တစ္ေယာက္ အတြက္ လိုအပ္ခ်က္မွာ ၃.၇ လီတာျဖစ္၏။ သို႔ေသာ္ ေနပူက်ဲက်ဲထဲတြင္ အလုပ္လုပ္ရသူမ်ားမွာ ေရပိုေသာက္ရန္လုိ၏။
(ေရ ၁ လီတာ = ပုလင္းႀကီး ၁ ပုလင္း)

ေျမမ်က္ႏွာျပင္ေရ (surface water) ႏွင့္ ေျမေအာက္ေရတို႔တြင္ အင္ေအာ္ဂဲနစ္မင္နရယ္မ်ား ေပ်ာ္ဝင္လ်က္ရိွ၏။ ေသာက္ေရတြင္ လည္း သတၱဳဓာတ္မ်ား ေပ်ာ္ဝင္လ်က္ရိွပါသည္။

ခႏၶာကိုယ္တြင္ ေရအခ်ိဳးအစား မွ်တရန္မွာ အလြန္အေရးႀကီး၏။ ေနပူထဲတြင္ အလုပ္လုပ္သည့္အခါ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ၿပီး အႏၱရာယ္ရိွ၏။ ထို႔အတူ အခ်ိန္တိုအတြင္း ေရကို အမ်ားအျပားေသာက္ပါက ေရအဆိပ္ (water intoxication) တက္၍ ေသသည္ထိ အႏၱရာယ္ရိွ၏။

ေသာက္ေရ (drinking water) ကို ေသာက္သံုးေရ (potable water) ဟုလည္း ေခၚ၏။ ေသာက္ေရဆိုသည္မွာ ေသာက္ရန္ အတြက္ သို႔မဟုတ္ အစားအေသာက္မ်ားခ်က္ျပဳတ္ရာ၌ အႏၱရာယ္ကင္းစြာ အသံုးျပဳရန္အတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ေရကို ေခၚ၏။
အစားအေသာက္ျပင္ရန္အတြက္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေသာက္သံုးရန္အတြက္ေသာ္လည္းေကာင္း သံုးသည့္ေရမွာ အလြန္နည္း သည့္ ပမာဏပင္ျဖစ္ေစကာမူ လူတို႔၏ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေရးႀကီး၏။ ဖြ႔ံၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံမ်ား၌ ေရပိုက္ေခါင္းမွလာသည့္ ေရသည္ ေသာက္သံုးရန္ ေရအရည္အေသြးမ်ားႏွင့္ ျပည့္မီသည္ ဆို၏။ ေသာက္သံုးရန္အျပင္ အျခားသံုးေသာေရမ်ားမွာ ေရခ်ိဳးရန္၊ ေဆးေၾကာရန္၊ အိမ္သာသံုးရန္၊ စိုက္ပ်ိဳးေရးအတြက္ စသည္တို႔ျဖစ္၏။ ေရညိဳ (Grey water) ကို အိမ္သာေရေလာင္းရန္၊ အပင္မ်ား ေရေလာင္းရန္၊ ေဆးေၾကာရန္ႏွင့္ စုိက္ပ်ိဳးေရးတို႔အတြက္ သံုးႏိုင္၏။

မွတ္ခ်က္။            ။ အသံုးရည္ကိုလုိက္၍ ေရကို ေရျဖဴ (white water)၊ ေရညိဳ (grey water) ႏွင့္ ေရမဲ (black water) ဟု အမ်ိဳးအစားခဲြႏိုင္၏။ ေရျဖဴဆိုသည္မွာ ေသာက္သံုးရန္ သင့္ေတာ္သည့္ေရ ျဖစ္၏။ ဥပမာ - မိုးေရႏွင့္ အဝီစိတြင္းေရ။ မီးဖိုေခ်ာင္မွ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေရခ်ိဳးခန္းမွ ေသာ္လည္းေကာင္း ထြက္လာသည့္ေရမ်ားမွာ ေရညိဳျဖစ္၏။ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ ပိုးမႊားမ်ား ပါႏိုင္သည့္တိုင္ အနည္းငယ္မွ်သာပါသည္။ ေရမဲဆိုသည္မွာ အိမ္သာမွထြက္လာသည့္ လူ၏မစင္တို႔ပါဝင္ေနသည့္ေရကို ေခၚသည္။ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ ေရာဂါပိုးမ်ား အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနသည္။

အဆိပ္အေတာက္မ်ားပါဝင္မႈပမာဏေပၚမူတည္ကာ ေရကို အသံုးျပဳရန္ ျငင္းပယ္ႏိုင္သည္။ ဥပမာ - စက္ရံုမ်ားမွ ထြက္လာသည့္ ေရ။

ကမၻာအဝွမ္း၌ ၈၉% ရာခိုင္ႏႈန္းမွ်ေသာ လူမ်ားမွာ ေသာက္သံုးရန္သင့္ေတာ္သည့္ ေရကို ရရိွၾကသည္။ ကမၻာေပၚမွ လူဦးေရ ၄.၂ ဘီလီယံတို႔သည္ ေရပိုက္ေခါင္းမွ ေရကိုရရိွၾကၿပီး ၂.၄ ဘီလီယံမွ်ေသာလူမ်ားမွာ အမ်ားပိုင္ ေရပိုက္လိုင္းမ်ားမွေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေရတြင္းေရကန္တို႔မွေသာ္လည္းေကာင္း ေရကိုရရိွၾက၏။ အႏၱရာယ္ကင္းသည့္ ေသာက္သံုးေရရရိွေရးမွာ လူသားတစ္ေယာက္၏ အေျခခံအခြင့္အေရးျဖစ္သည္ဟု ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႔ႀကီးက ဆို၏။
(၁ ဘီလီယံ = သန္း ၁ ေထာင္)

ကမၻာေပၚတြင္ လူသားေပါင္း ၁ မွ ၂ ဘီလီယံသည္ အႏၱရာယ္ကင္းေသာေသာက္သံုးေရကို မရရိွၾက။ သုိ႔မို႔ေၾကာင့္ပင္ တစ္ပတ္ လွ်င္ လူေပါင္း ၃ ေသာင္းခန္႔ ေသေၾကပ်က္စီးေနၾကရသည္ ဆို၏။ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္တြင္ ကုလသမဂၢအတြင္းေရးမႉးခ်ဳပ္ ဘန္ကီမြန္းက ကမၻာေပၚတြင္ အႏၱရာယ္မကင္းသည့္ ေသာက္ေရေၾကာင့္ ေသဆံုးရသည့္ လူအေရအတြက္မွာ ကမၻာစစ္မ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးရ သည့္ လူဦးေရထက္ပင္ ပိုမိုမ်ားျပားေသးသည္ဟု ေျပာခဲ့ပါသည္။

(၂) အႏၱရာယ္ကင္းတဲ့ေသာက္ေရဆုိတာ ဘာလဲ

၂၀၁၇ ခုႏွစ္တြင္ထုတ္ျပန္သည့္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႔ႀကီး၏ အစီရင္ခံစာအရ "အႏၱရာယ္ကင္းသည့္ ေသာက္သံုးေရ" ဟူသည္ "အသက္ႀကီးသည္ျဖစ္ေစ၊ ငယ္သည္ျဖစ္ေစ လူတို႔သက္တမ္းတေလွ်ာက္ ေရကုိေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ လူ႔က်န္းမာေရး ကို တစ္စံုတစ္ရာ အႏၱရာယ္မျဖစ္ေစမည့္ေရ" ျဖစ္သည္ဟု ဆို၏။

" အႏၱရာယ္တစ္စံုတစ္ရာမျဖစ္ေအာင္ စီမံထားေသာ ေသာက္သံုးေရ" ဟူသည္မွာ "အညစ္အေၾကးတစံုတရာမပါဝင္ေစဘဲလ်က္ လိုသည့္အခါတြင္ ရႏုိင္ေသာေရ" ျဖစ္၏။ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္တြင္ ကမၻာ့လူဦးေရ၏ ၇၁% ျဖစ္ေသာ ၅.၂ ဘီလီယံသည္ အႏၱရာယ္ ကင္းေသာေရကို ရႏိုင္ခဲ့သည္ဆို၏။  

"တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေသာ ေရအရင္းအျမစ္ (improved water source)" ႏွင့္ "မတိုးတက္မေကာင္းမြန္ေသးေသာ ေရအရင္း အျမစ္ (unimproved water source)" ဟူေသာ စကားလံုးႏွစ္ခုကို ၂၀၀၂ ခုႏွစ္က UNICEF, WHO ႏွင့္ JMP တို႔က ေသာက္ေရ ကို ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာေရး ကိရိယာအျဖစ္ သံုးခဲ့၏။

"တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေသာ ေရအရင္းအျမစ္ (improved water source)" တြင္ အိမ္ေရာက္ေအာင္ ေရပိုက္လိုင္းျဖင့္ သြယ္တန္း ထားသည့္ ေရ၊ အမ်ားျပည္သူသံုး ေရပိုက္ေခါင္းမွေရ၊ အဝီစိတြင္းေရ၊ ေကာင္းစြာထိန္းသိမ္းထားသည့္ တြင္းေရ၊ ေသခ်ာစြာ သိုေလွာင္ထားသည့္ မိုးေရ စသည္တို႔ပါဝင္သည္။ ထို႔ျပင္ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေသာ ေရအရင္းအျမစ္တြင္ အလုိရိွသည့္အခါ အလြယ္တကူ အဆင္သင့္ရႏုိင္သည့္ေရ၊ အိမ္အတြင္းထိ ေရာက္ေနေသာေရ၊ မည္သည့္အညစ္အေၾကးမွ ေရာေႏွာပါဝင္မေနသည့္ ေရ၊ အသြားအျပန္ နာရီဝက္ ခရီးအကြာအေဝးတြင္ရိွေသာေရ စသည္တို႔ကိုပါ ထည့္သြင္းထားပါေသးသည္။  

မွတ္ခ်က္။            ။ အသြားအျပန္ နာရီဝက္ ခရီးအကြာအေဝးတြင္ရိွေသာေရ ဟူသည့္သတ္မွတ္ခ်က္မွာ SDC - Swiss Agency for Development and Cooperarion က သတ္မွတ္ထားတာျဖစ္ပါသည္။ အဘယ္ကဲ့သို႔သတ္မွတ္သည္ကို သိလိုပါက ေအာက္ပါ link တြင္ ဖတ္ရႈႏိုင္ပါသည္။ https://www.shareweb.ch/site/Water/resources

"တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေသာ ေရအရင္းအျမစ္" မွာ လူ႔အညစ္အေၾကားမ်ား ေရာေႏွာမပါဝင္ရေလေအာင္ ေကာင္းစြာ ထိန္းသိမ္း ေစာင့္ေရွာက္ထားသည့္ ပိုက္ျဖင့္ သြယ္တန္းထားသည့္ ေရလည္းျဖစ္သည္။ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေသာ ေရအရင္းအျမစ္၏ ၂၅% တြင္ လူ႔အညစ္အေၾကးမ်ား ပါဝင္ေနသည္ဟု ဆုိ၏။



(၃) ေရရႏိုင္ေသာ အရင္းအျမစ္မ်ား

ကမၻာ့ေျမမ်က္ႏွာျပင္၏ ၇၀% ကို ေရထုက ဖံုးလႊမ္းထား၏။ ထိုေရတုိ႔အနက္ ၉၇.၂% ေသာေရတို႔မွာ ဆားငံေရမ်ားျဖစ္၏။ သုိ႔အတြက္ ေရခ်ိဳပမာဏမွာ ၂.၈% မွ်သာရိွေလသည္။ ေရခ်ိဳရရိွႏုိင္ေသာ အရင္းအျမစ္မ်ားမွာ ေအာက္ပါတို႔ျဖစ္၏။

Ø  ေျမေအာက္ေရ (ground water) (စိမ့္စမ္းေရ၊ အဝီစိတြင္းေရ)
Ø  မုိးေရ၊ ႏွင္းေရ၊ ျမဴေရ (precipitation) (မိုးေရ၊ စမ္းေခ်ာင္းေရ၊ ေရခဲျမစ္ေရ) 
Ø  ေျမမ်က္ႏွာျပင္ေရ (Surface water) (ျမစ္၊ ေခ်ာင္း၊ အင္း၊ အိုင္မ်ားမွ ေရ)
Ø  ဇီဝေရ (Biological) (အပင္မ်ားမွေရ)
Ø  ဆားငံေရကို က်ိဳခ်က္ယူေသာေရ (Desalinated seawater) (ပင္လယ္ေရကို က်ိဳခ်က္ယူေသာေရ)
Ø  ေခြ်း (Astmospheric water generator) (စိုထိုင္းဆမ်ားေသာ ေလထုကို ေပါင္းခံယူေသာေရ၊ ေခြ်းေရ)

ေရရႏုိင္သည့္ ေနာက္အရင္းအျမစ္တစ္ခုမွာ သံုးၿပီးသားေရကို ျပဳျပင္၍ ျပန္လည္သံုးစဲြျခင္းျဖစ္၏။ လူေနအိမ္မ်ားမွ ထြက္လာသည့္ ေရဆိုးေရညစ္မ်ားကို ျပန္လည္ျပဳျပင္သံုးစဲြႏုိင္သည္။ ျပဳျပင္ထားသည့္ေရမ်ားကို စက္မႈလုပ္ငန္းမ်ား၌ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ သစ္ပင္ မ်ား ေရေလာင္းရာတြင္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အိမ္သာေရဆဲြခ်ရာတြင္ေသာ္လည္းေကာင္း သံုးႏုိင္သည္။ ထိုမွ်မက အဆင့္ျမင့္ နည္းပညာမ်ားသံုးလ်က္ ေသာက္သံုးေရရသည္ထိပင္ ျပဳျပင္ယူႏုိင္ေလသည္။

စမ္းေရကို အခ်ိဳ႔ေနရာမ်ား၌ ပုလင္းသြတ္၍ ေရာင္းခ်ၾက၏။ ေရပုိက္ေခါင္းမွ လာေသာေရ၊ အစိုးရေရေပးေဝေရးစနစ္မွ ေပးေသာ ေရတို႔မွာ အႏၱရာယ္ကင္းစြာ စိတ္ခ်လက္ခ် ေသာက္သံုးႏုိင္၏။ ထိုေရမ်ားကို ေသာက္ေရအတြက္ ျပ႒ာန္းထားသည့္ ဥပေဒ၊ နည္း ဥပေဒမ်ားႏွင့္အညီ အႏၱရာယ္ကင္းေသာ ေသာက္ေရျဖစ္သည္အထိ ျပဳျပင္ေပးထားသည္။ ျပဳျပင္ထားသည့္ေရကို သံုးစဲြသူမ်ားထံ ေရာက္ေအာင္ ပိုက္မ်ားျဖင့္ သယ္ပို႔ေပး၏။ ပုိက္မ်ားျဖင့္သယ္ပို႔ရာတြင္ ေရယိုစိမ့္ၿပီး ဆံုးရံႈးမည့္အေရးကိုလည္း ထည့္သြင္းစဥ္းစား ရမည္။ ထိုမွ်သာမက ေရပိုက္လိုင္းမ်ားကို ေျမႀကီးေအာက္မွ သြယ္တန္းရာတြင္ ေပါက္ေနသည့္ ပိုက္ေနရာမွ ေရညစ္မ်ား၊ ေရာဂါ ပိုးမႊားမ်ား ဝင္လာႏုိင္သည့္ အႏၱရာယ္ကိုလည္း သတိျပဳရမည္ ျဖစ္၏။

စင္ကာပူတြင္ ေရကို အရင္းအျမစ္ေလးခုမွ ရယူသည္။ ၎တို႔မွာ -
၁။ မေလးရွားမွ ဝယ္ယူေသာေရ (Imported Water)
၂။ မိုးေရ (Local Catchment Water)
၃။ ပင္လယ္ေရးကို က်ိဳခ်က္ယူေသာေရ (Desalinated Water)
၄။ အိမ္မ်ားမွ စြန္႔ထုတ္လိုက္ေသာ သံုးျပီးသားေရမ်ားကို ျပန္လည္ သန္႔စင္သံုးေသာေရ (NEWater) . . . တို႔ ျဖစ္၏။

စင္ကာပူသည္ ေကာင္းကင္မွရြာခ်လိုက္သည့္ မိုးေရမ်ားကို အလဟႆအျဖစ္မခံပါ။ ထုိမိုးေရမ်ားကို ေသခ်ာစြာျပဳျပင္ထားသည့္ ေျမာင္းႀကီး၊ ေျမာင္းငယ္မ်ားျဖင့္ ေရကန္ႀကီးမ်ားဆီကဲ့ယူကာ ေလွာင္ထားသည္။ ထို႔ေနာက္ ထိုေလွာင္ထားေသာ ေရမ်ားကို ျပဳျပင္ကာ ျပန္သံုးသည္။

ထို႔အတူပင္ အိမ္မ်ားမွ စြန္႔ထုတ္လုိက္သည့္ ေရဆိုးေရညစ္မ်ားကိုလည္း လႊင့္မပစ္ဘဲ ျပန္၍သန္႔စင္ကာ သံုးသည္။ ထိုေရကို NEWater (ေရသစ္) ဟု ေခၚ၏။ တစ္ႏိုင္ငံလံုးမွ ေရဆိုးမ်ားကို ေရျပဳျပင္ေရးစက္ရံု (water reclamation plant or new water factory) မ်ားသို႔ပို႔ကာ ျပဳျပင္ယူ၏။ စင္ကာပူတြင္ ေရျပဳျပင္ေရးစက္ရံု ေလးခုရိွသည္။

စင္ကာပူသည္ ေျမေအာက္ေရကို လံုးဝထုတ္ယူသံုးစဲြျခင္းမရိွ။ ပင္လယ္ေရကို က်ိဳခ်က္ကာ ေရခ်ိဳျဖစ္ေအာင္သံုးသည့္ ကမၻာ့ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္ စင္ကာပူသည္ တစ္ႏိုင္ငံ အပါအဝင္ျဖစ္၏။ လက္ရိွတြင္ ပင္လယ္ေရခ်က္စက္ရံု ၆ ခုရိွၿပီး ၂၀၆၀ ခုႏွစ္သုိ႔ ေရာက္လွ်င္ တစ္ႏုိင္ငံလံုး ေရလိုအပ္ခ်က္၏ ၂၅% ကို ဤေရမ်ားျဖင့္ ျဖည့္ဆည္းမည္ ျဖစ္၏။

မေလးရွားမွ ေရကို စာခ်ဳပ္ႏွစ္ခုျဖင့္ဝယ္ယူခဲ့ရာ ပထမစာခ်ဳပ္မွာ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္သက္တမ္းကုန္သြားၿပီျဖစ္၏။ ဒုတိယစာခ်ဳပ္မွာ ၂၀၆၁ ခုႏွစ္တြင္ သက္တမ္းကုန္မည္ျဖစ္သည္။ ထိုစာခ်ဳပ္သက္တမ္းကုန္လွ်င္ မေလးရွားမွ ေရကိုဝယ္ယူျခင္းအား ရပ္တန္႔လိုက္ၿပီး မိမိပုိင္ေရျဖင့္သာ လံုးဝသံုးစဲြသြားမည္ ျဖစ္၏။ မိုးေရမွာ အကန္႔အသတ္ရိွသျဖင့္ ပင္လယ္ေရကို ႀကိဳခ်က္ေသာေရ ႏွင့္ ျပန္ျပင္ေရ (NEWater) ကို အဆမ်ားစြာ တိုးျမွင့္လုိက္မည္ ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စင္ကာပူႏိုင္ငံ၏ ေရအရင္းအျမစ္ ရယူပံုမွာ အျခားႏုိင္ငံမ်ား ထက္ ပိုမိုထူးျခားသည္ဟု ဆိုႏုိင္မည္ ျဖစ္၏။

ယခုအခါ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေဒသမ်ားစြာ၌ပင္ ေသာက္သံုးေရအခက္အခဲကို ႀကံဳေနၾကရၿပီ။ ရန္ကုန္၊ မႏၱေလးၿမိဳ႔ႀကီးမ်ားတြင္ ေျမေအာက္ ေရမ်ားကို အကန္႔အသတ္မရိွ ထုတ္ယူသံုးစဲြေနၾက၏။ ဤသည္မွာ ႀကိဳဆိုရမည့္အရာတစ္ခုမဟုတ္။ ေျမေအာက္ေရဟူသည္ အကန္႔အသတ္ရိွ၏။

ျမန္မာႏိုင္ငံအေနႏွင့္ မိုးေရခံေဒသမ်ားစြာရိွေလရာ အခမဲ့ရေသာ မိုးေရကို ေခ်ာင္းေျမာင္းမ်ားမွ တဆင့္ ပင္လယ္ထဲသို႔ အလဟႆ စီးဆင္းကုန္ဆံုးေစမည့္အစား စုေဆာင္းၿပီး အက်ိဳးရိွရိွျပန္လည္ အသံုးခ်ႏုိင္ရန္ စီမံကိန္းမ်ားခ်လွ်က္ လုပ္ကုိင္သင့္သည့္ အခ်ိန္သို႔ ေရာက္ေနၿပီျဖစ္၏။ ယခုကတည္းက မစီမံလွ်င္ မေဝးလွေတာ့ေသာ အနာဂတ္ကာလ၌ ေရျပႆနာႏွင့္ မလဲြမေသြ ႀကံဳၾကရ လိမ့္မည္။

(၄) ေရအရည္အေသြး

ေရအရည္အေသြးကို ေအာက္ပါအတိုင္း သံုးမ်ဳိး ခဲြႏုိင္၏။

Ø  ရုပ္ဂုဏ္သတိၱ (physical)
Ø  ဓာတ္ဂုဏ္သတိၱ (chemial)
Ø  အႏုဇီဝဂုဏ္သတိၱ (microbiological)

ရုပ္ဂုဏ္သတိၱႏွင့္ ဓာတ္ဂုဏ္သတိၱမ်ားတြင္ heavy metal, organic compound, total suspended solids (TSS), turbidity စသည္တို႔ပါ၏။ အႏုဇီဝဂုဏ္သတိၱမ်ားတြင္ ကိုလီေဖာင္းဘက္တီးရီယား၊ အီးကိုလီ၊ ကုိလယ္ရာဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ စသည္တို႔ပါ၏။

ဓာတ္ဂုဏ္သတိၱမ်ားတြင္ ႏိုက္ႀတိတ္၊ ႏိုက္ႀတိဳက္၊ အာဆင္းနစ္ စသည္တို႔ပါၿပီး လူတို႔အား နာတာရွည္ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစႏိုင္ သည္။ ရုပ္ဂုဏ္သတိၱ၌ အမႈန္အမႊား၊ ပိုးေကာင္မႊားေကာင္၊ မစင္အညစ္အေၾကး စသည္တို႔ပါၿပီး လူတို႔၏ က်န္းမာေရးကို ဆိုးဝါးစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္သည္။ အကယ္၍ ေရထဲတြင္ fecal coliforms (E.Coli ကဲ့သုိ႔) ေတြ႔လွ်င္ ထိုေရတြင္ မစင္အညစ္အေၾကးမ်ား ေရာပါ ေနၿပီဟု သံသယရိွႏုိင္ပါသည္။

ထို႔ျပင္ ေရထဲတြင္ protozoan oocysts (ဥပမာ - Cryptosporidium sp.), Giardia lamblia, Legionella ႏွင့္ viruses (enteric) တုိ႔ပါဝင္ႏုိင္ေသးသည္။ မိုက္ခရိုဘိုင္ယယ္လ္ ပက္သိုဂ်င္းနစ္မ်ားမွာ လူတို႔၏က်န္းမာေရးကို ခ်က္ခ်င္းထိခိုက္ေစႏုိင္ေလရာ အထူး အေလးထားရမည့္ အရာတစ္ခုျဖစ္၏။

ကမၻာေပၚတြင္ ေသာက္သံုးေရမ်ားကို အဓိကညစ္ပတ္ေစသည့္အရာမွာ လူတို႔၏ အညစ္အေၾကးပင္ျဖစ္၏။ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ေရေၾကာင့္ျဖစ္ရေသာ ေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ေသေၾကပ်က္စီးၾကသူမ်ားမွာ ၁.၈ သန္းရိွၿပီး သန္႔ရွင္းေသာေသာက္ေရ မရိွသူမွာ ၁.၁ ဘီလီယံရိွ၏။ ေက်းလက္ေတာရြာမ်ားတြင္ အိမ္သာမ်ားကို ေခ်ာင္း၊ ေျမာင္းကမ္းနဖူးတို႔တြင္ ေဆာက္လုပ္ေလ့ရိွရာ လူတို႔၏ အညစ္အေၾကးမ်ား အဓိကပါဝင္ေနသည့္ေရမွာ ၎တို႔ ေန႔စဥ္သံုးစြဲေနသည့္ ေခ်ာင္းေရပင္ျဖစ္၏။

ေသာက္ေရ၏ အရည္အေသြးႏွင့္ပတ္သက္၍ စံႏႈန္း၊ လမ္းညႊန္၊ ဥပေဒ၊ နည္းဥပေဒ မ်ားစြာရိွ၏။ အလုိရိွသူမ်ား WHO website တြင္ စာအုပ္မ်ားကို အခမဲ့ download လုပ္ကာ ဖတ္ရႈႏုိင္ပါသည္။ ISO တစ္ခုတည္းပင္ ေရအရည္အေသြးႏွင့္ပတ္သက္ ၍ ISO 24510 အပါအဝင္ စံႏႈန္းေပါင္း ၃၀၀ နီးပါးရိွ၏။ (Ref: ISO and Water)

ေရအရည္အေသြးႏွင့္ပတ္သက္၍ သတ္မွတ္ထားသည့္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႔၏ စံႏႈန္းမွာ ေအာက္ပါအတုိင္းျဖစ္ပါသည္။







(၅) ေရႏွင့္ က်န္းမာေရး

ေသာက္ေရအတြက္ အဓိကျပႆနာမွာ ေရမသန္႔ရွင္းမႈပင္ ျဖစ္၏။ ေရမသန္႔မႈေၾကာင့္ျဖစ္သည့္ ေရာဂါမွာ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါျဖစ္သည္။ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါေၾကာင့္ ေသသူမ်ား၏ ၉၀ % မွာ အသက္ ၅ ႏွစ္ေအာက္ ကေလးငယ္မ်ားျဖစ္၏။ အာဟာရခ်ဳိ႔ယြင္းမႈေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ခုခံအား က်ဆင္းရသည္။ ထိုအခါ အလြယ္တကူ ေရာဂါရသည္။ ေရာဂါဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္မရိွ။ ၂၀၀၀ မွ ၂၀၀၃ ခုႏွစ္အတြင္း ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါေၾကာင့္ေသရေသာ အသက္ ၅ ႏွစ္ေအာက္ ကေလးငယ္မ်ားမွာ ဆာဟာရ အာဖရိကေဒသ၌ ၇၆၉ ၀၀၀၊ ေတာင္အာရွေဒသတြင္ ၆၈၃ ၀၀၀ ရိွသည္ဆို၏။

အကယ္၍ ေရျဖန္႔ျဖဴးေရးစနစ္ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္လွ်င္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈကို ၂၅ % ထိ၊ ေရသိုေလွာင္မႈစနစ္ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္လွ်င္ ၃၉ % ထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္မည္။

၁၉၈၀ ခုႏွစ္တြင္ ကုလသမဂၢက "International Decade of Water" (အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာ ေရဆယ္စုႏွစ္) အျဖစ္ ေၾကျငာခဲ့၏။ အဝီစိတြင္းေရသည္ ျမစ္ေခ်ာင္း၊ တူးေျမာင္း၊ ကန္မ်ားမွေရထက္ ေသာက္သံုးရန္ ပိုမိုအႏၱရာယ္ကင္းသည္ဟု ယူဆခ့ဲၾက၏။ ဂရင္းႏိုက္ေက်ာက္မ်ားေပ်ာ္ဝင္မႈေၾကာင့္ ေရတြင္ ဖလူအိုရိုဒ္အလြန္အကြ်ံပါဝင္၍ လူေပါင္း သန္း ၆၀ ခန္႔ အဆိပ္သင့္ခဲ့ၾက၏။ ရလဒ္မွာ ကေလးငယ္မ်ား၌ အရိုးမ်ား ပံုပ်က္ပန္းပ်က္ျဖစ္ျခင္း ျဖစ္၏။ ဖလူအိုရိုဒ္ ပမာဏနည္းလွ်င္ သြားမ်ားကို အေထာက္အကူ ျပဳေသာ္လည္း မ်ားလွ်င္မူ အရုိးမ်ား၏ ပံုပန္းကို ထိခိုက္ေစသည္။

ေနာက္တစ္ခုမွာ အာဆင္းနစ္အဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္၏။ ကမၻာ့ႏိုင္ငံ ၇၀ တြင္ လူ သန္းေပါင္း ၁၄၀ မွာ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္မႈဒဏ္ကို ခံခဲ့ရသည္ဆို၏။

ဤအခ်က္မ်ားက ျပည္သူမ်ားအတြက္ ေသာက္သံုးေရျဖန္႔ျဖဴးရာတြင္ အစိုးရမ်ားသည္ ေသာက္ေရ၌ အဆိပ္ဓာတ္ပါဝင္မႈကို ေသ ေသခ်ာခ်ာ၊ မွန္မွန္ကန္ကန္၊ တိတိက်က် စစ္ေဆးသင့္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပေန၏။

(၆) ေရကို သန္႔စင္သံုးစဲြျခင္း

အဝီစိတြင္းေရႏွင့္ စမ္းေခ်ာင္းေရမ်ားအပါအဝင္ မည္သည့္ေရကိုမဆို မသံုးမီ ျပဳျပင္ရန္လို၏။ မည္ကဲ့သို႔ျပဳျပင္ရမည္နည္း ဟူသည္မွာ သည္ေရကို မည္သည့္ေနရာက ရသနည္း ဆုိသည့္အေပၚ မ်ားစြာမူတည္ေန၏။ ၿမိဳ႔ႀကီးမ်ားမွ အမ်ားျပည္သူ ေရေပးေဝေရးစနစ္အတြက္ ေရသန္႔စင္စက္ရံုႀကီးမ်ားရိွရန္ လိုသကဲ့သုိ႔ အိမ္သံုး အဝီစိတြင္း/ေရတြင္းမ်ားမွေရကို သန္႔စင္သည့္ အိမ္သံုး ေရသန္႔စင္စက္ကေလးမ်ားလည္း ရႏုိင္ပါသည္။

ေရသန္႔စင္စက္ မရႏိုင္ေသာေက်းလက္ေတာရြာမ်ားတြင္ ေရကိုႀကိဳခ်က္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေရ၌ပါဝင္သည့္ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားကို ေသေစႏုိင္၏။ သို႔ေသာ္ ျပႆနာမွာ ေရကိုႀကိဳခ်က္ေသာက္ရန္ ေလာင္စာ (ထင္း) လိုျခင္းႏွင့္ ႀကိဳၿပီးသားေရကို မည္ကဲ့သုိ႔ ေလွာင္မည္နည္း ဟူသည့္ ျပႆနာ ျဖစ္သည္။

ေနာက္တစ္နည္းမွာ ေလာင္စာမလုိေသာ ေရသန္႔စင္ရံုအေသးစားမ်ား ျဖစ္၏။ ၎ကို ေက်ာက္ခဲ၊ သဲ၊ မီးေသြးတို႔သံုး၍ လုပ္ႏုိင္၏။ ေနေရာင္မွရသည့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို သံုးႏိုင္၏။ ဤကဲ့သုိ႔ေသာ ေရသန္႔စင္ရံုကေလးမ်ား မည္ကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္အသံုးခ်ရမည္ကို အစိုးရအေနျဖင့္ ျပည္သူမ်ားအား က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ အသိပညာေပးရန္၊ လုိအပ္ေသာ ပစၥည္းကိရိယာမ်ား ပံ့ပိုးေပးရန္ လုိ၏။

ေနာက္တစ္ခုမွာ ေရတြင္း၊ ေရကန္၊ အဝီစိတြင္းမ်ားႏွင့္ အိမ္သာမ်ားကို ေဝးေဝးထားရန္ ျဖစ္၏။ အႀကံေပးထားသည့္ အကြာအေဝး မွာ မီတာ ၃၀ ျဖစ္၏။ ထို႔အျပင္ ေရကန္ေဆာက္လွ်င္ ေျမျပင္အထက္ ၂ မီတာအျမင့္၌ ေဆာက္ရပါမည္။




နိဂံုး

ေရသည္အသက္ျဖစ္၏။
ဤကမၻာေပၚမွ ေရအရင္းအျမစ္မွာ မကုန္ႏုိင္မခမ္းႏိုင္ ရရိွေနႏုိင္သည့္ အရာမဟုတ္။ ေျမေအာက္ေရေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ျမစ္ေခ်ာင္းအင္းအိုင္မ်ားမွ ေရေသာ္လည္းေကာင္း အကန္႔အသတ္ ရိွ၏။ အလြန္ႀကီးမားလွေသာ ေရအရင္းအျမစ္တစ္ခုမွာ ေရခဲ ေတာင္မ်ားျဖစ္၏။ ယခုအခါ ရာသီဥတု ပူေႏြးလာမႈေၾကာင့္ ေရခဲေတာင္မ်ား အရည္ေပ်ာ္လာေန၏။ ဝင္ရိုးစြန္း ေရခဲေတာင္မ်ားမွ အရည္ေပ်ာ္သြားသည့္ေရသည္ သမုဒၵအတြင္း စီးဆင္းသြားၿပီး သံုးမရေသာေရမ်ား ျဖစ္သြား၏။

ရန္ကုန္၊ မႏၱေလးစေသာ ၿမိဳ႔ႀကီးမ်ား၌ အစိုးရက အမ်ားျပည္သူသုိ႔ေပးသည့္ ေရပမာဏမွာ လုိအပ္ခ်က္ထက္ မ်ားစြာေလ်ာ့နည္း ေနေသးသည္ျဖစ္ရာ ျပည္သူတို႔မွာ ေရျပႆနာကို မိမိတို႔ဘာသာ ေျဖရွင္းၾကရ၏။ ထုိအခါ အိမ္တိုင္းလိုလို အဝီစိတြင္းမ်ား ေပၚလာ ၏။ ဤသည္မွာ ေကာင္းေသာလကၡဏာမဟုတ္။ ေျမေအာက္ေရကုိ အတိုင္းအဆမရိွ စုပ္ယူသံုးစဲြေနျခင္းသည္ အလြန္ အႏၱရာယ္ မ်ားလွ၏။ ဤကိစၥကုိ ျပႆနာအႀကီးအက်ယ္မတက္မီ ေစာစီးစြာေျဖရွင္းထားရန္ သင့္လွ၏။

ထုိ႔ျပင္ အမ်ားျပည္သူ ေသာက္သံုးေနသည့္ေရသည္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္၊ မညီညြတ္ဆိုသည္ကို အစိုးရက ကမကထလုပ္ကာ စစ္ေဆးေပးေနမႈမ်ားကိုလည္း မေတြ႔ရသေလာက္ျဖစ္၏။

ဤသည့္ကိစၥမ်ားကို အာဏာပိုင္အဖဲြ႔အစည္းမ်ားအေနႏွင့္ အေဆာတလ်င္ေဆာင္ရြက္ရန္ လုိေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း အသိေပး ႏိႈးေဆာ္ လိုက္ရပါသတည္း။

ေအးၿငိမ္း (ေလးမ်က္ႏွာ)

References:

https://en.wikipedia.org/wiki/Drinking_water
https://en.wikipedia.org/wiki/Pit_latrine
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_supply_and_sanitation_in_Singapore
ISO: ISO and Water
WHO: Guideline for Drinking Quality

No comments: