Wednesday, June 15, 2011

ေတာလြမ္းခ်င္း (၂)

(၅) သြားေရစာမ်ားကို လြမ္းျခင္း


ကြ်န္ေတာ္ အလြန္လြမ္းလွေသာ ေတာမွ အစားအစာမ်ားတြင္ မံု႔ဆန္းသည္ ထိပ္ဆံုးက ပါ၏။ ခုေခတ္ ကေလးေတြ ကေတာ့ မံု႔ဆန္းဆိုတာ သိခ်င္မွေတာင္ သိပါေတာ့မည္။ နာမည္ကသာ မံု႔ဆန္း ျဖစ္ေသာ္လည္း ဘာမွ ဆန္းျပားလွသည့္ မံု႔ေတာ့မဟုတ္။ အကယ္တန္တု မံု႔ဟုပင္ ေခၚလို႔ရခ်င္မွ ရပါလိမ့္မည္။ သို႔ေသာ္ မံု႔မဟုတ္လွ်င္ ဘာျဖစ္မလဲ။ ကြ်န္ေတာ္လည္း မေျပာတတ္ပါ။

မံု႔ဆန္းကို ေကာက္ညွင္းစပါးမွ လုပ္သည္။ ေကာက္ညွင္းစပါးဆိုေသာ္လည္း ေကာက္ညွင္းဆန္မျဖစ္ေသးမီ။ အဲေလ သည္လိုလည္း ေျပာလို႔မရ။ ဆန္ေတာ့ျဖစ္ၿပီ။ သို႔ေသာ္ မရင့္မွည့္ေသးမီ ျဖစ္၏။ စပါးေစ့ထဲတြင္ ဆန္စျဖစ္လာသည္မွာ ႏို႔ရည္ တည္ၿပီး စျဖစ္လာျခင္းျဖစ္သည္။ ထို႔ေနာက္ ထိုႏို႔ရည္ခဲၿပီး မာလာသည္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ဆန္စျဖစ္လာၿပီ။ သို႔ေသာ္ ဆန္းသားေပါက္ကေလးမွ် ရိွေသး၏။ ထို႔ေနာက္ ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္ ႀကီးေကာင္၀င္လာသည္။ သို႔ေသာ္ မရင့္က်က္ေသး။ ဆန္အစစ္ မျဖစ္ေသး။ ထို ဆယ္ေက်ာ္သက္ဆန္မ်ားကို ထုေထာင္းကာ မံု႔ဆန္းလုပ္စားျခင္းျဖစ္သည္။

လုပ္ပံုမွာ ေကာက္ညွင္းစပါးကို မရင့္မွည့္ေသးမီ ရိတ္လိုက္ၿပီး စပါးကို ေျချဖင့္နင္း၍ျဖစ္ေစ၊ ရိုက္၍ျဖစ္ေစ ေျခြလိုက္ သည္။ ထို႔ေနာက္ ထိုစပါးကို အိုးကင္းထဲထည့္ကာ ေလွာ္သည္။ အိုးကင္းဟူသည္ ေျမေရအိုးကဲြ ထက္ျခမ္းပဲ့ကို ပဲ စသည္တို႔ ေလွာ္ရန္လုပ္ထားေသာ အိုးကိုေခၚသည္။ နဂိုက ေမႊးေနသည့္ စပါးကို အိုးကင္းပူတိုက္လိုက္ေသာအခါ အလြန္သင္းပ်႔ံ ေမႊးႀကိဳင္ေသာ ရနံ႔ရလာပါသည္။ စပါးထဲကဆန္ က်က္မည့္ အေနေတာ္ေလာက္တြင္ ထိုစပါးေလွာ္ကို ေမာင္းဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းပါသည္။ ေထာင္းသည္ဆိုရာတြင္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကေတာ့ လက္ႏွင့္ေထာင္းတာ ျဖစ္၏။ သစ္သားဆံု အႀကီးႀကီးထဲ တြင္ စပါးကိုထည့္ကာ လူတစ္ရပ္နီးပါးခန္႔ရွည္သည့္ သစ္သားက်ည္ေပြ႔ႀကီးႏွင့္ အားရပါးရေထာင္းတာ ျဖစ္သည္။

စပါးမ်ားအခြံကြ်တ္သြားသည့္အခါ စေကာထဲထည့္ျပာပါသည္။ ဆန္မွာ ေပ်ာ့ေနသည္ျဖစ္ရာ ေထာင္းလိုက္သည့္အခါ တစ္ခုႏွင့္တစ္ခု ကပ္ၿပီး လံုးသြားသည္။ ထိုလံုးေနသည့္ စပါးခံြမ်ားႏွင့္ ဆန္ျပားကေလးမ်ားကို လက္ႏွင့္ပြတ္ေခ်ၿပီး ဖဲြခံြမ်ားကို ျပာထုတ္လိုက္သည့္အခါတြင္မေတာ့ အင္မတန္ေမႊးၿပီး စားလို႔ေကာင္းလွေသာ မံု႔ဆန္းကို ရပါေတာ့သည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ကေလးမ်ားမွာမူ မံု႔ဆန္းအားလံုးေထာင္းၿပီးေအာင္ေတာင္ မေစာင့္ႏို္င္ပါ။ တစ္ဗန္းျပာလိုက္၊ ယူစားလုိက္ႏွင့္ အားလံုးလည္း ေထာင္းၿပီး ဗိုက္လည္း ၀ ေတာ့၏။

ထိုမံု႔ဆန္းကို ဖဲြမ်ားျပာမထုတ္ပဲ မံု႔သံပံုးထဲတြင္ အလံုပိတ္ထားလွ်င္ ရက္ရွည္လမ်ား သိမ္းထားႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ မလတ္ဆတ္ေတာ့သျဖင့္ စားမေကာင္းပါ။ ၿမိဳ႔မွလူမ်ားကေတာ့ ထို မံု႔ဆန္းကို ေရေႏြးေဖ်ာကာ သၾကားမ်ားထည့္စားပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ မႀကိဳက္ပါ။ ဆံုထဲကထုတ္ၿပီး ျပာၿပီးစ မံု႔ဆန္းမွာ ေပ်ာ့ေပ်ာ့ကေလးႏွင့္ ေမႊးကာခ်ိဳ႔ၿပီး အလြန္စားလို႔ေကာင္း ပါသည္။

မံု႔ဆန္းႏွင့္ပတ္သက္၍လည္း ကြ်န္ေတာ့္တြင္ အမွတ္ရစရာကေလးရိွ၏။ ေျခာက္တန္း ပထမအစမ္း စာေမးပဲြေတြ ေျဖၿပီးေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေမာင္ႏွမတစ္သိုက္ ေက်ာင္းသြားတက္သည့္ ကြင္းေကာက္မွ ရြာသို႔ျပန္လာသည္။ စပါးမ်ားမွာလည္း မံု႔ဆန္းေထာင္းရန္ အေနေတာ္ျဖစ္၏။ ထိုအခါ အေဖႀကီးက ကြ်န္ေတာ့္ကို မံု႔ဆန္းေထာင္းဘို႔ရာ စပါးသြားရိတ္ခိုင္းသည္။ မင္း ဒို႔လယ္ကြင္းထဲ ၀င္သြားတာနဲ႔ ကဇင္းရဲ့ဘယ္ဘက္ေဘးမွာ ၀င္းေနတဲ့လယ္ကြင္းတစ္ကြင္းေတြ႔လိမ့္မယ္။ အဲဒီကြင္းထဲက ေကာက္လိႈင္းတစ္လိႈင္းစာရိတ္ခဲ့ ဟု မွာလိုက္သည္။

အေဖႀကီးကေတာ့ ခပ္လြယ္လြယ္ပဲ။ ၀င္းေနတဲ့လယ္ကြက္ထဲက စပါးကိုရိတ္ခဲ့ဟု မွာလိုက္သည္။ သို႔ေသာ္ ကြ်န္ေတာ္လယ္ကြက္ထဲေရာက္သြားေတာ့ ၀င္းေနသည္မွာ လယ္တစ္ကြက္ထဲမဟုတ္။ လယ္ကြက္တိုင္းမွ စပါးခင္းတိုင္းလိုလို မွာ ၀င္းေနသည္ျဖစ္ရာ ကြ်န္ေတာ္လည္း အနီးဆံုးလယ္တစ္ကြက္မွ ေကာက္တစ္လိႈင္းစာရိတ္လွ်က္ ျပန္သြားပါသည္။

အိမ္ေရာက္ေတာ့ အစ္မႀကီးတို႔က ၀ိုင္းရီပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္က ကေလးဆိုေတာ့ ဘာရီမွန္းနားမလည္။ ေနာက္မွ သူတို႔က နင္ရိတ္လာတာ ေကာက္ၾကမ္းစပါးေတြဟဲ့ ဟု ဆိုပါသည္။ ကြ်န္ေတာ့္ကို မာန္တာမဲတာ၊ ဆူပူႀကိမ္းေမာင္းတာ ဘာမွ မလုပ္ပါ။ ေနာက္ေတာ့ အေဖႀကီးက ကြ်န္ေတာ့္ကို ေကာက္ၾကမ္းစပါးႏွင့္ ေကာက္ညွင္းစပါးကို မည္ကဲ့သို႔ၾကည့္ၿပီး ခဲြရသည္ကို ျပေပးပါသည္။ ေကာက္ညွင္းစပါးခင္းမ်ားမွာ လယ္ကြင္းထဲျဖတ္သြားလွ်င္ပင္ ေမႊးေနပါသည္။ (ကြ်န္ေတာ္တို႔က မိခင္ကို အစ္မႀကီး၊ ဖခင္ကို အေဖႀကီးဟု ေခၚပါသည္။ ဤကားစကားခ်ပ္)

ေကာက္ညွင္းစပါးမွာ အေပြးပိုမ်ားသည္။ ေမႊးသည္။ အညိဳေရာင္ပိုသန္းသည္။ စပါးအသားမွာ ေကာက္ၾကမ္းစပါးႏွင့္ စာလွ်င္ ပိုေပ်ာ့ၿပီး ပိုပြသည္။ ေကာက္ညွင္းေပြးမွာ သာမန္စပါးေပြး ထက္ ပိုယားသည္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ႏွင့္ ေကာက္ၾကမ္း ဆန္ကေတာ့ ခဲြရတာလြယ္သည္။ ေကာက္ညွင္းဆန္က အေနာက္။ အျဖဴေရာင္ရိွသည္။ ပြသည္။ ေကာက္ၾကမ္းဆန္က အေရာင္မရိွ။ အၾကည္ျဖစ္သည္။ ဆန္ကိုေကာက္ကိုင္ၾကည့္လိုက္လွ်င္ ေကာက္ညွင္းဆန္က တစ္ေစ့ႏွင့္တစ္ေစ့ ခပ္စီးစီး။ ေကာက္ၾကမ္းဆန္က်ေတာ့ မာသည္။ တစ္လံုးႏွင့္တစ္လံုး အေစးမကပ္။

ေတာဆိုေတာ့ သြားရည္စာဆိုလို႔ ဘာမွ သိပ္အေထြအထူးမရိွပါ။ ငါးပိတစ္မ်ိဳးထည္းကို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္ၿပီး ဟင္းလုပ္ စားရသကဲ့သို႔ သြားေရစာမွာလည္း ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုပင္ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးေျပာင္းကာ လုပ္စားၾကရပါသည္။ သို႔ေသာ္ ထို ေကာက္ညွင္းမံု႔မ်ားကား ကြ်န္ေတာ္အလြန္ႀကိဳက္ေသာ၊ ဘယ္အခါ၊ ဘယ္ေလာက္စားစား မရိုးႏိုင္ေသာ မံု႔မ်ားျဖစ္ပါသည္။

ေကာက္ညွင္းဟု ဆိုရာတြင္ အေရာင္ကိုလုိက္၍ ႏွစ္မ်ိဳးခဲြပါမည္။ အျဖဴေရာင္ေကာက္ညွင္းႏွင့္ အနက္ေရာင္ ငခ်ိတ္ျဖစ္သည္။ အျဖဴထက္ ငခ်ိတ္ ကို ကြ်န္ေတာ္ပိုၾကိဳက္ပါသည္။ ေကာက္ညွင္းတြင္လည္း စပါးမ်ိဳးေကာင္းလွ်င္ ပိုစားေကာင္းပါသည္။ စပါးမ်ိဳးသာမက စပါးစိုက္ရာတြင္လည္း အထူးဂရုစိုက္ရသည္။ ေကာက္ညွင္းမ်ိဳးခ်န္ရာတြင္ပင္ ေကာက္ၾကမ္းပင္မ်ားေရာမပါလာေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေရြးရသည္။ ေကာက္ညွင္းစပါးနယ္ရာတြင္ အျခားမည္သည့္စပါးေစ့မွ တလင္းထဲ မရိွေနေစရန္ ေသေသခ်ာခ်ာ လွည္းက်င္းရသည္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ထဲတြင္ ေရာပါလာေသာ ေကာက္ၾကမ္းေစ့မ်ားကို ေကာက္ဆ ဟု ေခၚသည္။ ေကာက္ဆမ်ားေသာ ေကာက္ညွင္းသည္ မည္မွ်အမ်ိဳးေကာင္းေနပါေစ စားလို႔မေကာင္းပါ။ မွတ္မိသမွ် ကြ်န္ေတာ္ငယ္စဥ္က ေဒါင္းမေလး ဆိုေသာေကာက္ညွင္းမွာ အလြန္စားလို႔ေကာင္းပါသည္။ ဘာမွမပါဘဲ သည္အတိုင္း ေကာက္ညွင္းေပါင္းကို ဆုပ္စားလွ်င္ပင္ အလြန္စားလို႔ အရသာ ရိွလွ၏။

ေကာက္ညွင္းမံု႔မ်ားထဲမွ အရိုးဆံုးႏွင့္စားအေကာင္းဆံုးမွာ ေကာက္ညွင္းေပါင္း ျဖစ္ပါသည္။ ေကာက္ညွင္းကို သည္အတိုင္း အျဖဴထည္ေပါင္းသည္။ သို႔မဟုတ္ပါကလည္း ပဲေစ့မ်ားထည့္ကာ ေပါင္းသည္။ ထည့္၍ေပါင္းေသာ ပဲေစ့မွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔အရပ္ကေတာ့ ပဲတိုင္ေထာင္ သို႔မဟုတ္ တန္ေဆာင္မုန္းပဲ ဟုေခၚပါသည္။ တိုင္ေထာင္ၿပီးစိုက္ရသျဖင့္ ပဲတိုင္ေထာင္ ဟုေခၚသည္။ တန္ေဆာင္မုန္းလတြင္ ဆြတ္ခူးရသျဖင့္ တန္ေဆာင္မုန္းပဲ ဟုေခၚျခင္းျဖစ္သည္။ အျခားအရပ္မ်ား တြင္ မည္သို႔ေခၚမွန္း ကြ်န္ေတာ္မသိပါ။ ထိုပဲေစ့ႀကီးမ်ားမွာ ႀကီးလည္းႀကီးသလို ႏူးညံ့ၿပီး အလြန္ဆိမ့္ပါသည္။ နီညိဳေရာင္ ရိွသျဖင့္ ထိုပဲေစ့ထည့္ေပါင္းေသာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းမွာ နီညိဳေရာင္ေပါက္ေနသည္။

ေကာက္ညွင္းေပါင္းရန္ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ညကတဲကေရစိမ္ထားရသည္။ မနက္အရုဏ္တက္ခ်ိန္တြင္ ထ ေပါင္းသည္။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းရန္ ေပါင္းေခ်ာင္အိုး သီးသန္႔ရိွသည္။ ေရအိုးအရြယ္ခန္႔ရိွၿပီး လံုးလံုးရွည္ရွည္ျဖစ္သည္။ ေအာက္တြင္ အေပါက္မ်ားေဖာက္ထားသည္။ ထိုအိုးႏွင့္အတူတဲြလွ်က္ ေအာက္ခံအိုးလည္း ရိွေသးသည္။ သည္အိုးမ်ား အားလံုးမွာ ေျမအိုးခ်ည္းျဖစ္၏။

ေအာက္ခံအိုးထဲေရထည့္၊ ထိုအိုးေပၚသို႔ ညကေရစိမ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္မ်ားထည့္၊ ေနာက္ၿပီး အဖံုးကို လံုေအာင္ဖံုး။ ေအာက္ခံအိုးႏွင့္ ေကာက္ညွင္းေပါင္းအိုးအၾကား လပ္ေနေသာေနရာကို အ၀တ္စုတ္ သန္႔သန္႔ျဖင့္ လံုေအာင္ ညွပ္ရသည္။ ထိုေနရာမွ မလံုလွ်င္ ေရေႏြးေငြ႔မ်ားအျပင္ထြက္ကာ ေကာင္းညွင္းေပါင္း မနပ္တတ္။ ထိုအ၀တ္ကို ေပါင္းေခ်ာင္ပတ္ ဟု ေခၚသည္။

ထို႔ေနာက္တြင္ေတာ့ မီးျဖင့္ေပါင္းသည္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေႏြးေငြ႔ျဖင့္ ေပါင္းျခင္း ျဖစ္၏။ လူေလးေရ၊ ထေတာ့ေဟ့၊ ေကာက္ညွင္းေပါင္းက်က္ၿပီ ဟု အရီးက ႏိႈးေသာအခါ ကပ်ာကယာ အိပ္ယာမွ လူးလဲထ။ မ်က္ႏွာကို ကမန္းကတမ္းသစ္ကာ အေငြ႔တေထာင္းေထာင္းထေနေသာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းပန္းကန္ကို ကားယားခြလွ်က္ အားရပါးရ တုတ္လုိက္ရေသာ အရသာအား စင္ကာပူမွ တစ္လံုးလွ်င္ စင္ကာပူေဒၚလာ ၅ က်ပ္ခဲြေပးရေသာ မက္ေဒၚနယ္ႏွင့္ မလဲႏိုင္။ သူရို႔မက္ေဒၚနယ္ကား ဖြယ္ေၾကာင္ေၾကာင္ႏွင့္ ေစးေစးပိုင္ပိုင္ စားလုိက္ရေသာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းအရသာ၏ တစ္၀က္ကိုပင္ မမီပါ။

ေကာက္ညွင္းေပါင္းႏွင့္ ႏွမ္းေထာင္းမွာ အင္မတန္ လုိက္ဖက္ညီေသာ အတဲြျဖစ္သည္။ တခါတေလ ငါးေျခာက္ ကေလးေၾကာ္ႏွင့္စားသည္။ တခါတေလ ငါးပိခ်က္ အက်န္ႏွင့္တို႔စားသည္။ ဘာႏွင့္စားစား ေကာက္ညွင္းေပါင္းကေတာ့ ေကာင္းသည္သာ ျဖစ္ပါသည္။

ေနာက္တစ္မ်ိဳးက ႏွစ္ခါျပန္ေပါင္း ျဖစ္သည္။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းကို ျခစ္ထားေသာအုန္းသီး၊ သၾကား စသည္တို႔ ထည့္ကာ ျပန္ေပါင္းထားျခင္း ျဖစ္၏။ ေကာက္ညွင္းကို ႏွစ္ခါျပန္ေပါင္းထားေသာေၾကာင့္ ႏွစ္ခါျပန္ေပါင္း ဟု ေခၚျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ႏွစ္ခါျပန္ေပါင္းက ရိုးရိုးေကာက္ညွင္းေပါင္းထက္စာလွ်င္ ပိုစားေကာင္းသည္။ သို႔ေသာ္ အီသျဖင့္ မ်ားမ်ား မစားႏိုင္။ သူ႔ကိုလည္း ႏွမ္းေထာင္းႏွင့္စားသည္။ ႏွမ္းေထာင္းမပါလွ်င္ေတာင္ သည္အတိုင္းစားလို႔ ေကာင္းပါသည္။

မိတ္ေဆြတို႔ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေထာက္ကို စားဖူးၾကပါလိမ့္မည္။ သို႔ေသာ္ မည္ကဲ့သို႔လုပ္သည္ကိုေတာ့ သိခ်င္မွ သိလိမ့္မည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကား ေကာက္ညွင္းက်ည္ေထာက္ကို ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ဖုတ္စားၾကျခင္းျဖစ္သည္။ ေကာက္ညွင္း က်ည္ေထာက္ကို ေတြ႔ကရာ၀ါးႏွင့္ ေထာက္လို႔ရသည္မဟုတ္။ ႏီွး၀ါးႏုႏုႏွင့္ေထာက္ရတာ ျဖစ္သည္။ ႏွီး၀ါးမွာ အျခား၀ါးမ်ား ထက္ အသားပိုႏုသည္။

၀ါးပါဆိုမွ။ အဆစ္ပိတ္ၿပီးသားျဖစ္သျဖင့္ ဘာမွ သန္႔ရွင္းေရးလုပ္ေနစရာမလို။ သူ႔ဟာသူ သန္႔ၿပီးသားျဖစ္သည္။ ၀ါးကို တစ္ဆစ္ျဖတ္။ ျဖတ္ၿပီးသား၀ါးကို အတြင္းဘက္သို႔ ေရမေဆးေလႏွင့္။ အကာမ်ားကြာသြားလွ်င္ စားလို႔ေကာင္းေတာ့မည္ မဟုတ္သလို ေကာက္ညွင္းမ်ားလည္း ၀ါးအတြင္းသားကို ကပ္ကုန္မည္ျဖစ္သည္။ ေရေဆးၿပီးသား ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ညကတည္းက က်ည္ေထာက္အတြင္းထည့္။ ေရကို ဆန္ေပၚျမဳပ္ရံုသာသာကေလး ထည့္ထား။ မနက္အရုဏ္တက္ခ်ိန္တြင္ ထ ဖုတ္။ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္အ၀ကို ဘာႏွင့္မွ မပိတ္ေလႏွင့္။ မီးပူလာလွ်င္ ေရေႏြးေငြ႔သည္ ပိတ္ထားေသာ အဆို႔ကို ကန္ထြက္သြားမည္ျဖစ္သျဖင့္ အထဲထည့္ထားသမွ် ဆန္အားလံုး အန္ထြက္ကုန္လိမ့္မည္။ သည္အတိုင္း အပြင့္သာထား။

ေကာက္ညွင္းနပ္ၿပီဆိုသည္ႏွင့္ ၀ါးေက်ာကို ႏႊာကာ ထု။ ထုိအခါ ၀ါးအကာႏွင့္ ကပ္ေနေသာ ေကာက္ညွင္း အေတာင့္လိုက္ ထြက္လာလိမ့္မည္။ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေထာက္သည္လည္း အလြန္ေမႊးၿပီး စားလို႔ေကာင္းလွသည္။ မီးဖုတ္ထားေသာ ၀ါးအကာန႔ံကေလးမွာ သင္းေနသည္။ ငါးေျခာက္ေက်ာ္ ႏွင့္ စားခ်င္စား။ ငါးပိခ်က္ႏွင့္ တို႔စားခ်င္စား။ ဒီအတိုင္း စားခ်င္စား။ စားလို႔ေကာင္းသည္။ သို႔ေသာ္ ပဲြေစ်းတန္းမ်ားမွ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေထာက္ကား စိတ္ပ်က္စရာ ေကာင္းလွသည္။ အဆစ္ကို တစ္မိုက္မွ်ခ်န္ကာ ျဖတ္ထားလွ်က္ ထိပ္ပိုင္းမွလည္း စလူရြက္မ်ားျဖင့္ တစ္မိုက္ခန္႔ထိေအာင္ ဆို႔ထားသည္ျဖစ္ရာ တစ္ေတာင္ခန္႔ရိွေသာ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေထာက္ကို ထုထုတ္လိုက္လွ်င္ေကာက္ညွင္းအသားမွာ တစ္ထြာမွ်ပင္ မက်န္ပါ။ စုတ္ပဲ့လွေသာ ကြ်ႏ္ုပ္တို႔လူမ်ိဳးမ်ား ျဖစ္ပါ၏။

ေနာက္ ကြ်န္ေတာ္ႀကိဳက္သည္မွာ ေကာက္ညွင္းဆိုင္းထုပ္ ျဖစ္သည္။ ထန္းရြက္အႏုမ်ား (ထန္းဖူးဟုေခၚသည္) ႏွင့္ထုပ္ကာ ေရထဲတြင္ ထည့္ ျပဳတ္ျခင္းျဖစ္၏။ အဆာအေနႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပဲေစ့ စသည္မ်ားထည့္သည္။ အဆာထည့္တာ မႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ အျဖဴထည္အထုပ္မ်ားလည္း ထည့္ထုပ္သည္။ ထိုေကာက္ညွင္းဆိုင္းထုပ္မွာ ေဒသလိုက္ကာ ထုပ္ပံုထုပ္နည္း ကြာသြားသည္။ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာမ်ား၌ စလူရြက္ႏွင့္ ထုပ္သည္။ အထုပ္ပံုသ႑ာန္ျခင္းလည္း မတူ။ ေျမလတ္ပိုင္းက ၿမိဳ႔ရြာမ်ားက်ေတာ့ ႀကံရြက္ႏွင့္ထုပ္သည္။ သူတို႔ေကာက္ညွင္းဆိုင္းထုပ္မ်ားမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဘက္က ေကာက္ညွင္းဆိုင္းထုပ္မ်ား၏ သံုးပံုတစ္ပံုမွ် သာရိွသည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေကာက္ညွင္းဆိုင္းထုပ္ကေတာ့ ေရာင္းတမ္း မဟုတ္ဘဲ ကိုယ္စားဘို႔ထုပ္တာဆိုေတာ့ အႀကီးႀကီး။ လံုးပတ္ လူႀကီးလက္ေကာက္၀တ္ သာသာေလာက္ ရိွ၍ အရွည္ ေတာင္ဆုပ္ခန္႔ရိွေလသည္။ ေကာက္ညွင္းဆိုင္းထုပ္ တစ္ထုပ္ဆုိ လူတစ္ေယာက္ ၀ သည္။

ေနာက္ ေကာက္ညွင္းထုပ္ က်ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ႏွင့္ ထုပ္သည္။ ေကာက္ညွင္းထုပ္ဆိုလုိ႔ ေသးေသးကေလး မမွတ္ႏွင့္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဘက္မွ ေကာက္ညွင္းထုပ္ႀကီးမ်ားမွာ အႀကီးႀကီး ျဖစ္သည္။ အထဲတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ဌာပနာ ထားသည္။ ေကာက္ညွင္းထုပ္ကို ႏွစ္ဟပ္ ဟပ္ကာ ပူးစီးၿပီး ထုပ္ျခင္း ျဖစ္သည္။ ထုိတစ္ထုပ္ဆိုလွ်င္ လူတစ္ေယာက္ ေကာင္းေကာင္း ၀ သည္။ ငွက္ေပ်ာသီးကို ဌာပနာထားသျဖင့္ ခ်ိဳၿပီး အလြန္စားေကာင္းလွသည္။ ေကာက္ညွင္းတစ္ထုပ္ ဆုိလွ်င္ပင္ ထမင္းထပ္စားစရာမလိုေတာ့။

ေနာက္ ေကာက္ညွင္းထုပ္ႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္မွာ မံု႔ဖက္ထုပ္ ျဖစ္သည္။ ေကာက္ညွင္းထုပ္က ေကာက္ညွင္းဆန္ကို သည္အတုိင္း ထုပ္ျခင္းျဖစ္သည္။ မံု႔ဖက္ထုပ္က်ေတာ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုႀကိတ္။ မံု႔ရည္ကို ေရစစ္ၿပီး ခဲေအာင္လုပ္။ ေနာက္ၿပီးမွ ျပန္ႏဲွကာ ငွက္ေပ်ာဖက္ႏွင့္ ထုပ္။ ေရႏွင့္ျပဳတ္ျခင္း သို႔မဟုတ္ ေရေႏြးႏွင့္ေပါင္းျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ေရႏွင့္ျပဳတ္လွ်င္ အခ်ိဳရည္မ်ားထြက္သြားသျဖင့္ ေရေႏြးေငြ႔ႏွင့္ေပါင္းတာက ပိုအရသာရိွပါသည္။

မံု႔ဖက္ထုပ္မွာလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရိွသည္။ မံု႔ႏွစ္ကို ထန္းလ်က္ရည္ႏွင့္စပ္ကာ ထုပ္သည္လည္း ရိွသည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ဘက္က လူမ်ားကေတာ့ သည္မံု႔ထုပ္ကို ႀကံႀကံဖန္ဖန္နာမည္ေပးသည္။ အညာသားေက်ာကုန္း ဟူ၏။ အဘယ္ေၾကာင့္ဟူမူ အညာသားမ်ား၏ ေက်ာကုန္းကား ေနေလာင္ထားသျဖင့္ မဲေျပာင္ေနေသာေၾကာင့္တည္း။ အညာသား မ်ား၏ ေက်ာကုန္း အေရာင္ ေပါက္ေနေသာ သည္မံု႔ထုပ္ကို အညာသားေက်ာကုန္း ဟု နာမည္ေျပာင္ေပးထားျခင္း ျဖစ္သည္။

တခ်ိဳ႔က်ေတာ့ မံု႔ႏွစ္အျဖဴထည္ကို အထဲတြင္ အုန္းသီး၊ သၾကားေရာလွ်က္ အဆာထည့္သည္။ အခ်ိဳ႔က်ေတာ့ ပဲအႏွစ္ ကို အဆာထည့္သည္။ မံု႔ဖက္ထုပ္အေၾကာင္းေျပာေတာ့ ငယ္ငယ္ကၾကည့္ခဲ့ရသည့္ ရုပ္ရွင္ကို သြားသတိရမိသည္။ ရုပ္ရွင္ နာမည္က မံု႔သည္လာၿပီဗ်ာ ဟူ၏။ မင္းသားမွာ ေအာင္လြင္ ထင္ပါသည္။ ခုနစ္တန္းေက်ာင္းသား ဘ၀က ၾကည့္ခဲ့ရေသာ ထိုရုပ္ရွင္မွ ဇာတ္၀င္သီခ်င္းကို ယခု အသက္ ၅၀ နီးသည့္တိုင္ ရေနေပေသးသည္။ ညဘက္ စာက်က္ေနစဥ္ မံု႔ဖက္ထုပ္ ဟုေအာ္သံၾကားလွ်င္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေမာင္ႏွမတေတြ မံု႔ဖက္ထုပ္ ၀ယ္စားၾကသည္။ ထိုစဥ္က မံု႔ဖက္ထုပ္ ၅ ထုပ္မွ တစ္က်ပ္ထင္ပါသည္။

ကြ်န္ေတာ္အင္မတန္ ႀကိဳက္ေသာ ေနာက္မံု႔တစ္မ်ိးမွာ မံု႔လက္ေကာက္ကြင္း ျဖစ္သည္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ႀကိတ္။ မံု႔ရည္ကိုစစ္ကာ အႏွစ္ရေအာင္လုပ္။ ခဲသြားေသာ မံု႔ႏွစ္ကုိ ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီး ႏဲွ။ ထို႔ေနာက္ ဆီမ်ားမ်ားတြင္ ထည့္ေၾကာ္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ေၾကာ္ၿပီးသား မံု႔လက္ေကာက္ကြင္းကို ထန္းလ်က္ရည္တြင္ စိမ္ၿပီး ဆယ္စားျခင္း ျဖစ္၏။ မံု႔လက္ေကာက္ကြင္း ကို အျခားအခိ်န္မ်ားတြင္ ေၾကာ္ေလ့ေၾကာ္ထ သိပ္မရိွ။ သီတင္းက်ြတ္လျပည့္ည၊ မီးထြန္းပဲြ တြင္ အခ်ိဳ႔ႏြမ္းပါးေသာ အိမ္ အနည္းငယ္မွအပ ရြာရိွ အိမ္တိုင္းလိုလို ေၾကာ္သည္။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ လူငယ္ကာလသားတစ္သိုက္က အုပ္စုလိုက္ ဟိုအိမ္သြားစားလိုက္။ သည္အိမ္သြားစာလိုက္ႏွင့္ အလြန္ ေပ်ာ္စရာေကာင္းပါသည္။ ခုမွခ်ကာစ မံု႔လက္ေကာက္ ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြကို ထန္းလ်က္ရည္ ရႊဲရႊဲႏွင့္စားရတာ အင္မတန္ အရသာရိွလွ၏။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာတြင္ေၾကာ္ေသာ မံု႔လက္ေကာက္ကြင္းမ်ိဳး ျမန္မာျပည္ မည္သည့္အရပ္တြင္မွ (ကြ်န္ေတာ္ေရာက္ဖူးခဲ့သမွ် ၿမိဳ႔ရြာမ်ားအားလံုး) ေရာင္းတာ မေတြ႔ခဲ့ရဖူးပါ။ ေျပာရင္းႏွင့္ ယခုေတာင္ လြမ္းလာပါသည္။

မု႔ံလက္ေကာက္ကြင္းႏွင့္အတူ တဲြေၾကာ္ေသာ မံု႔မွာ မံု႔ဆီေၾကာ္ ျဖစ္ပါသည္။ ဘာကြာသနည္းဆိုလွ်င္ မံု႔လက္ေကာက္ ကြင္းက လက္ေကာက္ပံုသ႑ာန္ (ရန္ကုန္မွလူငယ္မ်ားနားလည္ေအာင္ ေျပာရလွ်င္ ဒိုးနပ္ သ႑ာန္) လုပ္ကာ ေၾကာ္ၿပီး မံု႔ဆီ ေၾကာ္မွာမူ မံု႔ကို အ၀ိုင္းျပားလုပ္ကာ ေၾကာ္ျခင္း ျဖစ္၏။ သည္ေကာက္ညွင္းကို သည္အုိးထဲထည့္ေၾကာ္ကာ သည္ထန္းလ်က္ ရည္ ႏွင့္ပင္ စားေသာ္ျငား ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ မံု႔လက္ေကာက္ကြင္းကို ပိုႀကိဳက္ပါသည္။

ေနာက္ၿပီးေတာ့လည္း ထံုးမံု႔၊ ပဲမံု႔ ဆိုတာ လုပ္စားၾကေသးသည္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ႀကိတ္။ ေရစစ္။ အႏွစ္ကို ေရႏွင့္ႏွဲကာ အေကာင္ပေလာင္ မ်ိဳးစံုပံုသ႑ာန္လုပ္သည္။ ခရုမ်ား၊ ငွက္မ်ား၊ ေခြးမ်ား၊ တီေကာင္မ်ား စသည့္ ပံုသ႑ာန္ မံု႔ကေလးမ်ားလုပ္ကာ ေပါင္းေခ်ာင္ထဲတြင္ထည့္လွ်က္ ေပါင္းပါသည္။ မံု႔ထဲတြင္ တခါတေလ ပဲထည့္သည္။ တခါတေလေတာ့ အျဖဴထည္ခ်ည္း လုပ္သည္။ မံု႔နပ္ၿပီဆိုလွ်င္ ခ်ကာ ဆီ၊ ဆား တို႔ႏွင့္ တို႔စားသည္။ သူလည္း တစ္မ်ိဳးစားေကာင္းသည္။ သည္မံု႔ ကေတာ့ အခ်ဳိ လံုး၀မပါ။ အဆိမ့္သက္သက္ ျဖစ္သည္။

မံု႔ႏွစ္ကို အိုးထဲထည့္ကာ လက္သီးႏွင့္ထိုးၿပီး ေၾကာ္စားသည့္ လက္သီးထိုးမံု႔ ဆိုတာ ရိွေသးသည္။ လက္သီးထိုးမံု႔က ပ်ဥ္းတဲြတဲြႏွင့္။ သူလည္း တစ္မ်ိဳး စားလို႔ေကာင္းသည္။ ထို႔ျပင္ မံု႔ႏွစ္ကို လက္ခလယ္ခန္႔ အေခ်ာင္းကေလးမ်ားလုပ္။ ငွက္ေပ်ာ ဖက္ႏွင့္ထုပ္။ သြပ္ျပားေပၚတင္။ ေအာက္မွ မီးထိုးေပးကာ ကင္စားေသာ မံု႔ေခ်ာင္း ဆိုတာလည္း ရိွေသးသည္။ ထန္းလ်က္ရည္ ႏွင့္ တို႔စားသည္။ သူလည္း မီးဖုတ္န႔ံကေလး တသင္းသင္းႏွင့္ စားလို႔ေကာင္းသည္။

ဤသည္မွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ အရပ္တြင္လုပ္စားေသာ မံု႔မ်ားျဖစ္ၿပီး က်န္မံု႔မ်ားမွာမူ ျမန္မာျပည္အျခားအရပ္မွ မံု႔မ်ားႏွင့္ အတူတူပင္ျဖစ္၏။ တခါတရံ အရပ္ထဲတြင္ ေန႔လည္ေန႔ခင္း မံု႔လက္ေဆာင္း လွည့္ေရာင္းတာ ၀ယ္ေသာက္သည္။ ကြ်န္ေတာ္ တို႔ဆီတြင္ မံု႔လက္ေဆာင္းအတြက္ ထန္းလ်က္ရည္ကို ေျမအိုးကေလးႏွင့္ထည့္ကာ အ၀တ္ပါးပါးႏွင့္ အုပ္ထားသည္။ ေတာဆို ေတာ့ ဘယ္ ေရခဲေတြဘာေတြရလဲ။ သည္အတုိင္း ေၾကြပန္းကန္လံုးကေလးထဲ ထည့္ေသာက္ရတာ ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ ေသာက္လို႔ေကာင္း၏။ တခါတေလ အုန္းသီးဖတ္ကေလးမ်ားပင္ ပါတတ္ေသးသည္။

ေနာက္ၿပီး ရြာလယ္တြင္ တစ္ဖက္ဟပ္တဲကေလးထိုးကာ ေျမစိုက္မီးဖိုကေလးတြင္ မံု႔အိုးကင္းကပ္ လုပ္ေရာင္းတတ္ ၾကေသးသည္။ မံု႔အိုးကင္းကပ္မွာ ႏွမ္းကေလးမ်ား၊ ဘိန္းေစ့ကေလးမ်ားႏွင့္ စားလို႔ေကာင္းသည္။ ထို႔ျပင္ ကြ်န္ေတာ္ႏွစ္သက္ ေသာ ေနာက္မံု႔တစ္မ်ိဳးမွာ ဘိန္းမံု႔ျဖစ္သည္။ ဘိန္းမံု႔ကိုေတာ့ ကြ်န္ေတာ့သားလည္းႀကိဳက္သည္။ ဘိန္းမံု႔လွည္း လာၿပီဆိုလွ်င္ အတင္း၀ယ္ခုိင္းသည္။ ေနာက္ၿပီး အထက္မီး၊ ေအာက္မီးႏွင့္လုပ္ရေသာ ဆန္ကာတင္မံု႔ကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္ႀကိဳက္သည္။ လုပ္ရတာ လက္၀င္လွသျဖင့္ ဆန္ကာတင္မံု႔ကိုေတာ့ တခါတရံမွသာ လုပ္စားၾကသည္။

မံု႔ႏွစ္ကို ေသးေသးကေလးေတြလံုး။ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အိုးထဲထည့္။ မံု႔လံုးမ်ားေပၚလာၿပီဆိုလွ်င္ ဆယ္ကာ ထန္းလ်က္ရည္ထဲ ထည့္ေသာက္ေသာ မံု႔ၾကာေစ့ ဆိုတာလည္း ေသာက္လို႔ေကာင္းပါသည္။ သူက မံု႔လံုးေရေပၚႏွင့္ ဆင္တူ သည္။ မံု႔လံုးေရေပၚက အလံုးႀကီးသည္။ အထဲတြင္ ထန္းလ်က္စသည္ ထည့္ကာလံုးၿပီး သည္အတိုင္းစားသည္။ ရာသီ သြားေရစာျဖစ္ေသာ မံု႔လံုးေရေပၚကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္ အလြန္ႀကိဳက္၏။

ထို႔ျပင္ မံု႔လံုးႀကီး၊ မံု႔ႀကိဳးလိမ္ စသည္တို႔လည္း ရိွေသးသည္။ သု႔ိေသာ္ ထိုမံု႔မ်ားမွာ အိမ္တြင္လုပ္စားတာ မဟုတ္ဘဲ မံု႔သည္လာမွ ၀ယ္စားျခင္းျဖစ္သည္။ ထို႔မံု႔မ်ားကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္ႏွစ္သက္သည္။

ေနာက္ၿပီး ေန႔လည္ေန႔ခင္းမ်ားတြင္ တခါတရံ သာကူႀကိဳေသာက္သည္။ နည္းနည္းကေလးမဟုတ္။ တစ္၀ ႀကိဳ ေသာက္ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ သာကူကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေမာင္ႏွမတေတြ အားလံုး ႀကိဳက္သည္။ တခါတရံ မနက္စာ အျဖစ္ ဆီထမင္းထိုးစားသည္။ ဆီထမင္းကလည္း ထိုးတတ္ပါမွ။ မဟုတ္လွ်င္ စားလို႔မေကာင္း။ ကြ်န္ေတာ္က ေကာက္ညွင္းမွန္လွ်င္ အားလံုးႀကိဳက္သည္ျဖစ္ရာ ဆီထမင္းကိုလည္း အလြန္ႀကိဳက္သည္။ သို႔ေသာ္ ၀မ္းနည္းစရာေကာင္းသည္မွာ ယခုအခါ ဆီထမင္းကို ငယ္ငယ္ကလို စိတ္ရိွလက္ရိွ စားလို႔မရေတာ့။ ဆီးခ်ိဳရိွသျဖင့္ အာသာေျပရံုမွ်သာ စားရေတာ့သည္။

တခါတရံလုပ္၍ စားေသာမံု႔မ်ားတြင္ မံု႔ကြ်ဲသဲ လည္းပါသည္။ မံု႔ကဲြ်သဲသည္လည္း စားလုိ႔ေကာင္း၏။ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္ကေလး ဆမ္းစားရလွ်င္ အလြန္အရသာရိွသည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေရဆင္းမွာတံုးက မမက မံု႔ကဲြ်သဲ လုပ္ ေရာင္းသည္။ မံု႔ကြ်ဲသဲ ႀကိဳသူမွာ ကြ်န္ေတာ္ျဖစ္၏။ သည္ေတာ့မွ စားလို႔ေကာင္းသေလာက္ ဒုကၡမ်ားလွေသာ မံု႔မွန္း လက္ေတြ႔မ်က္ေတြ႔ သိရေတာ့သည္။ သူမ်ားလုပ္ေကြ်းတံုးကေတာ့ မသိသာ။ မံု႔ကြ်ဲသဲ ႀကိဳရတာ အစပိုင္း အေရမခဲခင္ တံုးကေတာ့ မပင္ပန္း။ ေမႊလို႔ေကာင္းေသးသည္။ သို႔ေသာ္ ေရခန္းသြားၿပီး မံု႔အႏွစ္ကို ေမႊရသည့္အခါတြင္မေတာ့ လက္ေမာင္းမ်ား ကိုက္လာသည္ထိ ေမႊရေတာ့သည္။ အၾကာႀကီး ေမႊေနရသည့္အတြက္ ပ်င္းစရာလည္း အလြန္ေကာင္းလွ၏။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာဘက္တြင္ အုန္းသီးရွားလွ၏၊ မံု႔လုပ္စားခ်င္လွ်င္ မနည္းလိုက္၀ယ္ရသည္။ သည္ေတာ့ အုန္းသီး စားျခင္း၊ အုန္းေရေသာက္ျခင္းတို႔မွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကေလးမ်ားအတြက္ မဟာအခြင့္အေရးႀကီးျဖစ္၏။ အုန္းေရေတာင္မွ အုန္းႏုေရမဟုတ္။ ရင့္ေနၿပီျဖစ္ေသာ အုန္းသီးမွ အေရျဖစ္သည္။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာဓေလ့မွာ မိုးဦးက်ၿပီဆိုလွ်င္ ဦးရွင္ႀကီး တင္ၾကသည္။ ဦးရွင္ႀကီးတင္ေပးသူမွာ ဘႀကီးေအးဆင္ျဖစ္၏။ ဦးရွင္ႀကီး နတ္စင္မွာ သိပ္အေထြအထူး လုပ္စရာမလို။ ၾကေသာင္း၀ါးႀကီးႀကီးကို လူတစ္ရပ္ခန္႔ျဖတ္။ တစ္ဖက္စြန္းကို ေလးစိတ္ခဲြ။ ထို ခဲြထားေသာ ၀ါးျခမ္းမ်ားကို ၿဖဲလိုက္ကာ ၀ါးကပ္အေသးကေလး တင္လိုက္လွ်င္ပင္ ဦးရွင္ႀကီး နတ္စင္ ျဖစ္ေတာ့၏။ သူက permanent မဟုတ္။ ဦးရွင္ႀကီးတင္မွ ေကာက္ကက္လုပ္ေသာ ယာယီနတ္စင္ျဖစ္သည္။

လူႀကီးေတြ သူတို႔ဟာသူတို႔ ဘာရည္ရြယ္ခ်က္ႏွင့္ ဦးရွင္ႀကီး တင္ တင္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔အလုပ္မဟုတ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ သိသည္မွာ ဦးရွင္ႀကီးတင္လွ်င္ ႏွစ္ခါျပန္ေပါင္းစားရမည္။ အုန္းေရေသာက္ရမည္။ အုန္းသီးဖတ္မ်ား စားရမည္။ ေနာက္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားမ်ား စားရမည္။ သို႔ေသာ္ နတ္ပဲြတြင္တင္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာသီးကိုေတာ့ ကြ်န္ေတာ္ သိပ္မသတီပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ပန္းကန္ထဲတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို အခြံႏႊာၿပီး ထန္းလ်က္ႏွင့္ ေရာတင္ထားသျဖင့္ ထန္းလ်က္၏ အခ်ိဳအရသာသည္ ငွက္ေပ်ာသီးသို႔ ကူးသြားသျဖင့္ ျဖစ္သည္။ သည္ေတာ့ ဦးရွင္ႀကီးတင္ၿပီဆိုလွ်င္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ အလြန္ ေပ်ာ္သည္။ မည္သည့္အိမ္မွတင္သည္ျဖစ္ေစ။ သြားစားလို႔ရသည္။

ေျပာလက္စႏွင့္ေျပာရလွ်င္ မိဆိုင္ဖဆိုင္နတ္ ဆိုၿပီး ကြ်န္ေတာ္ငယ္ငယ္က အစ္မႀကီးတို႔ အိမ္တြင္းနတ္တင္တာလည္း ေတြ႔ခဲ့ရဖူးသည္။ နတ္တင္ေပးသူမွာ ႀကီးေတာ္မယ္သက္ ျဖစ္၏။ သူနတ္တင္တာလဲ ၾကည့္လိုက္အံုး။ ဟဲ့၊ ငါလည္း ေကာင္း ေကာင္းတင္တတ္တာ မဟုတ္ဘူး ဟု ႀကီးေတာ္မယ္သက္က ဆို၏။ ထိုအခါ အစ္မႀကီးက အာ - မမသက္ရယ္၊ တင္တတ္ သလိုတာ တင္လိုက္ပါဟယ္ ဟု ေျပာ၏။ ႀကီးေတာ္မယ္သက္က နတ္အိုးအျဖစ္လုပ္ထားေသာ ၀ါးအိုးကေလးမ်ားကို အသစ္လဲ။ ပန္းေတြဘာေတြထိုး။ ထိုးသည့္ပန္းမွာ နတ္ပန္းျဖစ္သည္။ ေနာက္ၿပီး လင္ပန္းထဲမွာ ေကာင္လံုးျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ႏွစ္ေကာင္ကိုထည့္။ ထရံတြင္ ထိုးထားေသာ နတ္ပန္းအိုးမ်ားေရွ႔ သြားတဲ့ၿပီး ေရာ့၊ အင့္ စားၾကေသာက္ၾက။ စိတ္ေတာ့မဆိုးနဲ႔ေနာ္။ ငါက ဘာမွ ေဟာတတ္ ေျပာတတ္တာမဟုတ္ဘူး။ နင္တို႔ႀကိဳက္သလိုသာစားၾက ဟု ဆို၏။ အဲဒါ နတ္တင္တာတဲ့။ မွတ္ကေရာ့။

ခဏၾကာေသာ္ နတ္တင္ထားေသာ ၾကက္မ်ားကိုျပန္ယူၿပီး ခ်က္ၾကျပဳတ္ၾကေတာ့သည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔မွာ နတ္တင္သည့္အနားမွ ေ၀းေ၀းမသြားႏိုင္။ ၾကက္သားဆီျပန္ႏွင့္ ထမင္းစားရေတာ့မည္မို႔ အူျမဴးေနၾကေတာ့၏။ သို႔ေသာ္ အမႀကီးမွာ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္ႏွင့္ဆံုးပါးသြားသျဖင့္ အမႀကီးဆံုးၿပီးေနာက္ပိုင္းေတာ့ နတ္တင္တာ မေတြ႔ရေတာ့ပါ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကို ေကြ်းေမြးထားေသာ အရီးတို႔က သည္ နတ္တို႔ သိၾကားတို႔ကို အယံုအၾကည္ရိွတာမဟုတ္။

နတ္တင္လွ်င္ ၾကက္ေကာင္လံုးလိုက္တင္တာ ျဖစ္သည့္အတြက္ ဟင္းရွားလွသည့္ ေတာတြင္ နတ္တင္ၿပီဆိုလွ်င္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ဟင္းေကာင္းစားရဖို႔ ေသခ်ာေနေတာ့၏။ သည္ေတာ့ သည္နတ္မ်ားကို ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ေက်းဇူးတင္ပါ သည္။ ထုိ႔ျပင္ တစ္စံုတစ္ေယာက္ေနမေကာင္းလွ်င္ နတ္က တတ္ၾကေသးသည္။ ကြ်န္ေတာ္ငယ္ငယ္က ရြာတြင္ နတ္ပဲြမ်ားကို မၾကာခဏ ၾကည့္ဖူးသည္။ ဗိန္းေမာင္း၊ ဗိန္းေမာင္းႏွင့္ နတ္ကေတာ္မ်ား ခုန္ေပါက္ ကေနတာကို ၀ိုင္းၾကည့္ၾကသည္။ သည္တံုးက ေတာရြာေတြမွာ တီဗီမဆိုထားႏွင့္၊ ေရဒီယိုေတာင္ တစ္ရြာလံုးမွ ငါးလံုးျပည့္ေအာင္မရိွ။ ဇာတ္ပဲြဆိုတာကလည္း ေႏြရာသီေရာက္မွ ၿမိ႔ေလးမ်ားတြင္ ကြင္းထဲ၌ရံုထိုးျပျခင္း ျဖစ္သည္။ ဇာတ္ပဲြၾကည့္သြားဖို႔က တတန္တက။ သည့္အတြက္ သည္နတ္ပဲြကို ပဲြအမွတ္ထားကာ ၾကည့္ရေသာ ကြ်န္ေတာ္တုိ႔ရြာသားမ်ားကို ကိုယ္ခ်င္းစာမိပါသည္။

နတ္ကလို႔ လူနာေနေကာင္းတာ မေကာင္းတာထက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကေတာ့ ဟင္းေကာင္းစားရသည္။ နတ္ကုိ ၀က္ ႏွင့္ ကတာ ျဖစ္သည့္အတြက္ နတ္ကေတာ့မယ္ေဟ့ ဆိုသည္ႏွင့္ မမက ငါ့ဘို႔ မိုးခိုသားတစ္တဲြခ်န္ထားလိုက္စမ္းေဟ့ ဟု မွာ လိုက္သည္။ သည္တံုးကေတာ့ ၀က္သားတစ္တဲြ (တစ္ပိႆာ) ၀ယ္လွ်င္ ကလီစာအခ်ိဳ႔ပါ အဆစ္ရတတ္သည္။ ၀က္သား တစ္တဲြကို တစ္ဆယ္။ ပိုက္ဆံမရိွလို႔ စပါးႏွင့္ယူခ်င္လွ်င္လည္း ရသည္။ ၀က္သားတစ္တဲြကို စပါးတစ္ေတာင္း။ တခါတေလမွ စားရတာဆိုေတာ့ စားလို႔အလြန္ေကာင္းလွ၏။ ကြ်န္ေတာ္တို႔တေတြ ေခါင္းခ်င္းဆိုင္ကာ အ၀အျပဲတီးၾကသည္။

တရုတ္မ်ားခ်က္ထားေသာ ပဲငံျပာရည္ႏိုင္းခ်င္းႏွင့္ ၀က္သားကို စားရသည့္အခါမ်ားတြင္ နတ္ပဲြက ၀ယ္လာေသာ ၀က္သားကို မမခ်က္ထားတာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေမာင္ႏွမတစ္သိုက္ ၿမိန္ရည္ရွက္ရည္ စားၾကတာ သြား သြား သတိရမိပါသည္။ သည္ တရုတ္၀က္သားဟင္းကိုေတာ့ နည္းနည္းကေလးမွ ကြ်န္ေတာ္လွ်ာမေတြ႔ပါ။ သည့္အတြက္လည္း စားခဲပါသည္။

ထမင္းက်န္လွ်င္ ထမင္းကိုဖ်ာေပၚတြင္ျဖန္႔ကာ အေျခာက္လွမ္းသည္။ ထို ထမင္းေျခာက္ကို ေန႔ခင္းေန႔လယ္ စကား စေနေျပာၾကရင္း ေလွာ္ကာ ဆီကေလးဆမ္း။ ေရေႏြးႏွင့္ ျမည္းသည္။ သူလည္းစားလို႔ဆိမ့္၏။ ေနာက္ၿပီး အျခားေဒသမ်ားတြင္ ေတာ့ ရိွမရိွမေျပာတတ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔အရပ္တြင္ သေဘၤာပင္စည္ကို ျခစ္၊ ဆန္မံႈ႔ႏွင့္လံုးကာ ေၾကာ္စားေသာ သေဘၤာငါးေပါင္း ေၾကာ္မွာ အလြန္စားလို႔ေကာင္းသည္။ သို႔ေသာ္ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ ေတာက္တတ္သည္။ ကြ်န္ေတာ္ မည္မွ်သေဘၤာငါးေပါင္း ေၾကာ္ စားသနည္းဟူမူ တနင့္တပိုးစားလည္းၿပီးေရာ ဖ်ားေတာ့၏။

ေနာက္ ကြ်န္ေတာ္လြမ္းလွေသာ အစားတစ္မ်ိဳးမွာ ကြင္းေကာက္မွာေနစဥ္ စားခဲ့ရေသာ ဗူးသီးေၾကာ္သုတ္ ျဖစ္၏။ ကြ်န္ေတာ္ အလယ္တန္းကို ကြင္းေကာက္တြင္ တက္ေနစဥ္ကာလက ျဖစ္၏။ မိုးရာသီကုန္ၿပီဆိုလွ်င္ နန္ကသူေခ်ာင္း ေရခန္းၿပီး ေသာင္ခံု ေပၚလာၿပီ။ သည္အခါ ထိုေသာင္ခံုတြင္ နန္ကသူကဇာတ္ရံု ဟု ဇာတ္ရံုႀကီးထိုးကာ ပဲြမ်ား၊ ရုပ္ရွင္မ်ား တစ္ပဲြၿပီးတစ္ပဲြ ျပေတာ့သည္။ ပဲြေစ်းတန္းမွာ အလြန္စည္လွ၏။ အနီးအနားပတ္၀န္းက်င္မွ ပစၥည္းအစံု လာေရာင္းၾကသည္။ ထိုပဲြေစ်းမ်ားတြင္ ဗူးသီးေၾကာ္ကို ပင္တိုင္ေရာင္းသူမွာ ကမ္းနားတမ္းတြင္ေနသူ ႀကီးေတာ္ျမၾကည္၏ ခမီးခမက္ (နာမည္ေတာ့ေမ့ေနၿပီ) တို႔ ျဖစ္၏။ သူတို႔ေရာင္းေသာ ဗူးသီးေၾကာ္မ်ားမွာ အလြန္စားလို႔ေကာင္းလွသည္။ အရီးက ကြ်န္ေတာ္တို႔ကို ပဲြေစ်းသြားရင္း ဗူးသီးေၾကာ္၀ယ္လာခိုင္းသည္။ ဗူးသီးေၾကာ္ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ျငဳပ္သီးစိမ္းမ်ားႏွင့္ ေရာသုပ္သည္။ ညေနစာကို ဗူးသီးေၾကာ္သုတ္ႏွင့္စားရတာ အင္မတန္ စားလို႔ေကာင္းလွသည္။

ဤသည္တို႔မွာ ကြ်န္ေတာ္လြမ္းလွေသာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာဘက္မွ ေတာစာမ်ားျဖစ္၏။ အျခား အစားအစာမ်ား ရွိေသးေသာ္လည္း ေနာက္ႀကံဳေတာ့မွ ထပ္ေရးပါဦးမည္။


အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

ေအးၿငိမ္း
၁၅-၆-၂၀၁၁ ည ၁၀း၂၂ နာရီ
Blk 134A, Kang Ching Road
#03-91, S(619062)

No comments: