စားေသာက္မႈပံုစံ
Hawker Centre မ်ား
စင္ကာပူ ႏိုင္ငံသူ ႏိုင္ငံသားတို႔သည္ အိမ္တြင္ ခ်က္မစားဘဲ အျပင္၌ ၀ယ္စားေလ့ ရိွၾက၏။ သို႔အတြက္ Hawker Centre (စားေသာက္ဆိုင္တန္းမ်ား) မိႈလိုေပါက္ေနသည့္တိုင္ ဆိုင္တိုင္း လုိလို၌ လူျပည့္လွ်က္ ရိွ၏။ သည္ Hawker Centre မ်ားသည္ ျမန္မာျပည္မွ တကၠသိုလ္ Canteen မ်ားကဲ့သို႔ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားကို တစ္ေနရာထဲတြင္ စုစည္း ေပးထား သျဖင့္ Hawker Centre တစ္ခုသို႔သြားလိုက္လွ်င္ ကိုယ္ စားခ်င္ေသာ အစားအေသာက္ကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ ႏိုင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ မည္သည့္ Hawker Centre ကို သြားသည္ ျဖစ္ေစ ဆိုင္ခင္းက်င္းပံု စားေသာက္ ဆိုင္မ်ား တည္ရိွပံု ႏွင့္ ရႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ားမွာပင္ အတူတူ ပင္ျဖစ္ပါ၏။
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB0DDG_waXGJmp1DN0_e9M1JewjG1WJ4mI_q3D8JaSispL19tyVexoANkq_jItUjiNUpwAkiqei4wPIXccCfmRcVDrKxwV4ytztlX98c_Rc31ELwsHDUHrOTa18U2aR31yBvpqt35JRqY/s400/800px-LavendarFC.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZfe15xuX91yVS2-lJig9YW77zaIU-EPWT68LstJmAncVKFr-FRMGiGP8SfF39gP0i9HUVn8wBXmLYq6gVMlqBm6WmXFcptso1YHc-KbZ4cW4rg4o3vgwRSNINly8wJLhc2Mz5c8B_hdY/s400/800px-Wanchai_hawker_ctr.jpg)
၁၉၅၀ - ၆၀ ခုႏွစ္မ်ားကမူ Hawker Centre မ်ားသည္ စံနစ္တက် မရိွေသးဘဲ က်န္းမာေရးႏွင့္လည္း မညီညြတ္ပါ။ သို႔ေသာ္ ယခုအခါ Hawker Centre မ်ားသည္ လိုင္စင္ယူၿပီး လုပ္ကိုင္ၾကရသည့္ျပင္ အစိုးရမွ သတ္မွတ္ထားေသာ က်န္းမာေရး စံႏံႈးမ်ားကိုလည္း လုိက္နာ ရပါသည္။ ယေန႔ေခတ္ Hawker Centre မ်ားကို အစိုးရ အဖဲြ႔အစည္းႀကီး သံုးခုမွ ပိုင္ဆိုင္ၿပီး ၎တို႔မွာ -
၁။ NEA (National Environment Agency)
၂။ HDB (Housing Development Board)
၃။ JTC (Jurong Town Council) Corporation တို႔ ျဖစ္ပါသည္။
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnJ1cgoFYhtKmnDItiWn4ZPo4uWHwat7443ACHpnZu3gqeIJ1FrqRgLaIvtoOh0_P6hlhv8WXUhyWyrPsFVyzKu_TSsREONellAzC73PrQUb4b9NZ8WhyDL4q6onca7QJ2GwRad6NBN0M/s400/hawker-center.jpg)
သေဘာက်စရာ ေကာင္းသည္မွာ Hawker Centre တို႔၏ သန္႔ရွင္း သပ္ယပ္မႈ ပင္ ျဖစ္ပါသည္။ အစားအေသာက္ ေရာင္းေသာ ဆိုင္မ်ားပင္ ျဖစ္လင့္ကစား ယင္ မ်ားမရိွပါ။ ဆိုင္မ်ားတြင္ အင္းဆက္မ်ား မလာ ေစရန္ လွ်ပ္စစ္ ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ မီးေခ်ာင္း မ်ား တပ္ဆင္ ထားပါသည္။
ထို႔ျပင္ ဆိုင္မ်ားေရွ႔ အစားအေသာက္ ဟင္းအိုးမ်ား၊ ဗန္းမ်ား ထားရာ စင္၏ ေအာက္ဘက္တြင္ လွ်ပ္စစ္ျဖင့္ အပူေပး ထားေသာ ေရေႏြးကန္ ရိွေပရာ အစားအစာမ်ားမွာ မည္သည့္ အခ်ိန္မဆို အျမဲ ပူေႏြးေနပါသည္။ ထိုမွ်သာ မကေသး။ တရုပ္ အစား အစာမ်ားမွာ ခ်က္ျခင္းခ်က္၊ ခ်က္ျခင္း စား ျဖစ္ရကား ဟင္းမ်ားမွာ စားသည့္အခ်ိန္တိုင္း ပူပူေႏြးေႏြး စားေသာက္ ရပါသည္။
ဥပမာ - ထမင္းေၾကာ္ ဆိုလွ်င္ ဗမာျပည္မွ တရုပ္ဆိုင္ မ်ားကဲ့သို႔ မွာမွ ေၾကာ္ျခင္း ျဖစ္ပါ ၏။ စြပ္ျပဳပ္ ဆိုလွ်င္လည္း မွာသည့္ အခါတြင္မွ ဆူပြက္ ေနေသာ ေရေႏြးအိုးထဲသို႔ ေခါက္ဆဲြကို ထည့္လိုက္ကာ လိုသည့္ အဆာ ပလာမ်ား ပစ္ထည့္လွ်က္ ခ်ေပးျခင္း ျဖစ္ပါ၏။
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqk93V586ouOWyIKAmLeHrwgu-wM6nDh-ZnFD4ZEKghwZc4sHE0iOaWoFi16cXTmG7H1Zcw6_mf6ecn62VrL2e3CAF1WeP91kWTHB6LAWa4GxeJoFx7a_pDFB5osl5Z5O4sNlW9OGIBgY/s400/singapore-food-court1.jpg)
၁။ Coffee / Tea / Cold Drink (ေကာ္ဖီဆိုင္)
၂။ Western Food (အေနာက္တိုင္း အစားအစာ ဆိုင္)
၃။ Seafood Soup (စြပ္ျပဳပ္ ဆိုင္)
၄။ Chicken Rice (ၾကက္ဆီထမင္း ဆိုင္)
၅။ Indian Rojak (အိႏိၵယ အစားအစာ)
၆။ Mixed Food (ခ်က္ၿပီးသား ဟင္းမ်ားကို ဗန္းမ်ားအတြင္း ထည့္ကာ ဟင္းအမယ္မ်ားစြာေရာင္းေသာဆိုင္)
၇။ Sea Food (ပင္လယ္စာ)
ေကာ္ဖီဆိုင္တြင္ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္၊ အေအး၊ ေပါင္မံု႔ စသည္တို႔ ရမည္။ သူတို႔ေကာ္ဖီမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာျပည္မွ ေကာ္ဖီႏွင့္ အနည္းငယ္ ကြာ၏။ ေကာ္ဖီႏွင့္ လဖက္ရည္ကို ကိုင္း ဖန္ခြက္ ႀကီးမ်ားႏွင့္ ထည့္ေသာက္ျခင္း ျဖစ္ပါ၏။ (ဗမာျပည္ မွာကဲ့သို႔ ႏွစ္ငံုေလာက္ ငံုလိုက္လွ်င္ ကုန္သြားမည့္ ေကာ္ဖီခြက္ မ်ားထက္ သံုးဆ ေလာက္ ရိွမည္ ျဖစ္ပါ၏။)
ထို႔ျပင္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေက်ာင္းသား ဘ၀က ေသာက္ခဲ့ေသာ ေကာ္ဖီ ေအာ ( သူတို႔ကေတာ့ Kopi O ဟု ေခၚပါသည္။) လည္း ရပါ၏။ ေကာ္ဖီၾကမ္းကို သၾကားခတ္ ေသာက္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ တရုပ္ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားသည္ ေကာ္ဖီေအာ ေသာက္ၾကပါသည္။
ထို႔ျပင္ ၾကက္ဥ ေရေႏြးစိမ္၊ ေပါင္မံု႔ ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ေပါင္မံု႔မီးကင္ ေထာပတ္သုတ္၊ အေအး ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္ မ်ိဳးစံု တို႔ လည္း ရပါသည္။ ယခင္ႏွစ္မ်ားကမူ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္ တစ္ခြက္ ျပား ၆၀ ျဖစ္ေသာ္လည္း ယခုမူ ျပား ၉၀ ျဖစ္ သြားပါၿပီ။
ထို႔ျပင္ ၾကက္ဥ ေရေႏြးစိမ္၊ ေပါင္မံု႔ ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ေပါင္မံု႔မီးကင္ ေထာပတ္သုတ္၊ အေအး ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္ မ်ိဳးစံု တို႔ လည္း ရပါသည္။ ယခင္ႏွစ္မ်ားကမူ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္ တစ္ခြက္ ျပား ၆၀ ျဖစ္ေသာ္လည္း ယခုမူ ျပား ၉၀ ျဖစ္ သြားပါၿပီ။
အျခား လူႀကိဳက္မ်ားေသာ အစားအစာ တစ္ခုမွာ Chicken Rice ျဖစ္ပါသည္။ Chicken Rice ထမင္းမွာ ေထာပတ္၊ အုန္းႏို႔ ႏွင့္ အျခား ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား ထည့္ကာ စီမံထားေသာ Chicken Rice Paste ႏွင့္ ခ်က္လုပ္ထားျခင္း ျဖစ္သျဖင့္ ေမႊးၿပီး အရသာ ရိွပါသည္။ ထို ထမင္း ႏွင့္ တဲြဖက္စားရေသာ ၾကက္သားမွာ Roasted Chicken (ၾကက္ကင္) ႏွင့္ Steamed Chicken (ၾကက္ေပါင္း) ဟု ႏွစ္မိ်ဳး ရိွ၏။ ႏွစ္မိ်ဳးလံုး စား၍ ေကာင္းပါသည္။
Chicken Rice ဆိုလွ်င္ သခြားသီး သံုးေလးခ်ပ္ ပါမည္။ ျငဳပ္ဆီ Sauce ပါမည္။ ဆိုင္ကို လုိက္၍ အခ်ိဳ႔ဆိုင္မ်ားက နံနံပင္ ေလးပါ အုပ္ေပးမည္။ ၾကက္ေျခေထာက္ စြပ္ျပဳပ္ လည္း ပါမည္။
Chicken Rice
Chicken Rice ဆိုင္တြင္ ဘဲ ဆီထမင္း Duck Rice ႏွင့္ ၀က္ ဆီထမင္း Pork Rice ကို ပါ ရႏိုင္ပါသည္။ ဘဲ ႏွင့္ ၀က္ ကိုမူ Roasted သာ ရပါသည္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ Chicken Rice တစ္ပဲြလွ်င္ ၂ က်ပ္ ခဲြ မွ ၃ က်ပ္ခဲြ ျဖစ္ပါသည္။
Duck Rice
Pork Rice
တရုပ္မ်ားမွာ ေခါက္ဆဲြ၊ စြပ္ျပဳတ္ႏွင့္ ဆန္ျပဳတ္မ်ားကို စားေသာက္ ေလ့ ရိွသျဖင့္ ေခါက္ဆဲြဆိုင္၊ စြပ္ျပဳတ္ဆိုင္ မ်ားလည္း ေပါပါသည္။ စြပ္ျပဳတ္မ်ား အနက္ Fishball Noodle Soup မွာ လူစားမ်ားပါသည္။ ေနာက္ၿပီး အသီးအရြက္၊ တိုဟူး စသည့္ အမယ္ ခုနစ္မိ်ဳး ထည့္ကာ ျပဳတ္ေသာက္သည့္ စြပ္ျပဳတ္လည္း ရိွပါေသးသည္။ စင္စစ္ ျပဳတ္သည္ ဟု ပင္ မဆိုႏိုင္ပါ။ ပြက္ပြက္ ဆူေနေသာ ေရေႏြးအတြင္းသို႔ ထို အသီးအရြက္ ခုနစ္မ်ိဳးကို ထည့္ကာ ေသာက္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
Fish Ball Noodle Soup
Fish Ball Noodle Dry
Fishball Noodle တြင္ စြပ္ျပဳပ္ ႏွင့္ အသုတ္ ဟု ႏွစ္မ်ိဳးရပါ၏။ အသုတ္မွာ ျမန္မာျပည္မွ ဆီခ်က္ ေခါက္ဆဲြႏွင့္ တူပါ၏။ ဂ်ဳံေခါက္ဆဲြ အလံုး၊ အျပား၊ ဆန္ေခါက္ဆဲြ၊ ညွပ္ေခါက္ဆဲြ စသျဖင့္ ေခါက္ဆဲြ မ်ိဳးစံု ရပါသည္။ စြပ္ျပဳပ္မ်ားမွာ အသား၊ ငါး၊ ပုဇြန္အစိမ္းမ်ားကို ေရေႏြးဆူဆူအတြင္း ထည့္ေသာက္ျခင္း ျဖစ္၍ က်က္ မက်က္ ပင္ မသိပါ။
Chicken Rice ဆိုလွ်င္ သခြားသီး သံုးေလးခ်ပ္ ပါမည္။ ျငဳပ္ဆီ Sauce ပါမည္။ ဆိုင္ကို လုိက္၍ အခ်ိဳ႔ဆိုင္မ်ားက နံနံပင္ ေလးပါ အုပ္ေပးမည္။ ၾကက္ေျခေထာက္ စြပ္ျပဳပ္ လည္း ပါမည္။
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAVIOB0aHJWUE5fjSI21wyu5FHcyxD09oUFUOA-7n3PaK07lKKzBcatN171gKyytC8cLHRCaW3DH1ADR-v_XVQagnpxFYSrx2ihZXya5-YFgG3aZXl5Jw-Ks59ikbVc4_hyNWVj0Dcbus/s400/Chicken+Rice.jpg)
Chicken Rice ဆိုင္တြင္ ဘဲ ဆီထမင္း Duck Rice ႏွင့္ ၀က္ ဆီထမင္း Pork Rice ကို ပါ ရႏိုင္ပါသည္။ ဘဲ ႏွင့္ ၀က္ ကိုမူ Roasted သာ ရပါသည္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ Chicken Rice တစ္ပဲြလွ်င္ ၂ က်ပ္ ခဲြ မွ ၃ က်ပ္ခဲြ ျဖစ္ပါသည္။
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUXzHGCDQMGmpg200Uk6f_cGZzvFRDua4OadUZRvBN2aNrnHgeMW-vh1PbS5X0BCCEQvZ1RUVrWdzAoy23aNnDfFiCgH_jnnwgXzxV3UmSkHn13TLOcFVePrXcl-19VtYAJ9SXpYOv6jM/s400/duck-rice.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5K3GW5vGf2yYAMJ2WFte74uOk5MUAqp34wF3xrLquNckMrkoXh0nBSMooyJBBhCO0MTaNOb2RluSvgQhayDn8wCVHhepI6iHSG61A8eKG3LvoW_1L0_4jEnM8ENl3m_aWoUK2y6p9AV0/s400/Duck_Rice_01.jpg)
တရုပ္မ်ားမွာ ေခါက္ဆဲြ၊ စြပ္ျပဳတ္ႏွင့္ ဆန္ျပဳတ္မ်ားကို စားေသာက္ ေလ့ ရိွသျဖင့္ ေခါက္ဆဲြဆိုင္၊ စြပ္ျပဳတ္ဆိုင္ မ်ားလည္း ေပါပါသည္။ စြပ္ျပဳတ္မ်ား အနက္ Fishball Noodle Soup မွာ လူစားမ်ားပါသည္။ ေနာက္ၿပီး အသီးအရြက္၊ တိုဟူး စသည့္ အမယ္ ခုနစ္မိ်ဳး ထည့္ကာ ျပဳတ္ေသာက္သည့္ စြပ္ျပဳတ္လည္း ရိွပါေသးသည္။ စင္စစ္ ျပဳတ္သည္ ဟု ပင္ မဆိုႏိုင္ပါ။ ပြက္ပြက္ ဆူေနေသာ ေရေႏြးအတြင္းသို႔ ထို အသီးအရြက္ ခုနစ္မ်ိဳးကို ထည့္ကာ ေသာက္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6s_O7jHNBwMSU69-w6c4RGoCL1tERwaPVmOzaHJzmiCFT4FwYjNX1_NxJOr0sJwlPlnX74hBipyxRFLgXTLQkmmsB-vXRk4Rtu2GbAovG2LiWKwP2WPcobtBD4kFJCtp_S24VRgKSPaM/s400/fishball+noodle+soup.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX5OfGtp5yUGGB-spMStA7je29LSX0GILP6VAxLmEQ95Liv7NNPcvAk2edlN-4cNAW-hP_5GnsDCBnWw0c2lS7aqn0rM6C2kmGbfeIDgBdtqMiuw7_oslXdNg9LnLmgraNP98ACxAjNUI/s400/1058824989_fbc0444355.jpg)
Fishball Noodle တြင္ စြပ္ျပဳပ္ ႏွင့္ အသုတ္ ဟု ႏွစ္မ်ိဳးရပါ၏။ အသုတ္မွာ ျမန္မာျပည္မွ ဆီခ်က္ ေခါက္ဆဲြႏွင့္ တူပါ၏။ ဂ်ဳံေခါက္ဆဲြ အလံုး၊ အျပား၊ ဆန္ေခါက္ဆဲြ၊ ညွပ္ေခါက္ဆဲြ စသျဖင့္ ေခါက္ဆဲြ မ်ိဳးစံု ရပါသည္။ စြပ္ျပဳပ္မ်ားမွာ အသား၊ ငါး၊ ပုဇြန္အစိမ္းမ်ားကို ေရေႏြးဆူဆူအတြင္း ထည့္ေသာက္ျခင္း ျဖစ္၍ က်က္ မက်က္ ပင္ မသိပါ။
No comments:
Post a Comment