(၁) အခ်ီး
၂၀၁၁ ေမလထုတ္ ႏြယ္နီမဂၢဇင္း မွ ဆရာ ကိုခါး (ကြမ္းၿခံကုန္း) ၏ တမာပင္တန္း၊ ဆရာျမသန္းတင့္၏ အိမ္လြမ္းေ၀ဒနာ ႏွင့္ ဆရာသိန္းေဖျမင့္ ၏ အေမ ကိုဖတ္ၿပီး ဤေဆာင္းပါးကို ေရးပါသည္။
တကယ္ဆို သည္အေၾကာင္းကေလး ေရးခ်င္ေနသည္မွာ အေတာ္ၾကာပါၿပီ။ အေၾကာင္းအေပါင္းမသင့္သျဖင့္ မေရးျဖစ္ေသးျခင္းျဖစ္၏။ ယခုမူ ကိုခါး(ကြမ္းၿခံကုန္း) ၏ စာကေလးဖတ္ၿပီး ေရးခ်င္စိတ္မ်ား တဖြားဖြားေပၚလာသျဖင့္ ေကာက္ကက္ေရးလိုက္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
ဆရာျမသန္းတင့္ ႏွင့္ ဆရာသိန္းေဖျမင့္တို႔မွာ ကြ်န္ေတာ္ အလြန္ေလးစားျမတ္ႏိုးရေသာ ဆရာႀကီးမ်ား ျဖစ္သည္။ ကိုခါးက ဆရာျမ၏ တမာႏုခ်ိန္စစ္တမ္းတြင္ ဆရာျမ သူရို႔အညာကို လြမ္းထားပံု၊ ဆရာ သိန္းေဖျမင့္ က အညာမွ သူ႔အေမအေၾကာင္း ကြက္ကြက္ကြင္းကြင္း သရုပ္ေဖာ္ထားပံုတို႔ကို လြမ္းစဖြယ္ တင္ျပထားပါသည္။ သူတို႔က အညာသားျဖစ္၍ အညာကိုလြမ္းေပမည္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ေအာက္သားျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာကို လြမ္းပါသည္။
ကံမေကာင္း အေၾကာင္းမလွစြာ ရန္ကုန္၊ မႏၱေလး စသည့္ ၿမိဳ႔ႀကီးျပႀကီးမ်ားတြင္ ေမြးဖြားၿပီး ၿမိဳ႔ျပမ်ားတြင္သာ ႀကီးျပင္းလာၾကရသူမ်ားကား ေတာေတာင္သဘာ၀၊ ေက်းလက္၏ အလွအပ၊ ေက်းလက္ေနလူထုတို႔၏ အေနအထိုင္ ရိုးသားမႈ၊ အစားအေသာက္ ရိုးသားမႈ၊ ၀တ္ပံုဆင္ပံု၊ ေျပာပံုဆိုပံု ရိုးသားမႈ စသည္တို႔ကို ေစ့ေစ့ငုငု မခံစားခဲ့ၾကရကား လြန္စြာမွ သနားဖြယ္ေကာင္းလွေပေတာ့၏။ တစ္နည္းအားျဖင့္လည္း ေက်းလက္ကို လြမ္းတယ္ဆိုတာ ဘယ္လို၊ ရြာျပန္ရတဲ့အရသာဟာ ဘယ္နည္း ဆိုသည္ကို ၎တို႔အဖို႔ ခံစား နားလည္ႏိုင္မည္ မဟုတ္ေပ။
ကြ်န္ေတာ္ကား ေတာမွာေမြး၊ ေတာတစ္ပိုင္းၿမိဳ႔တစ္ပိုင္းတြင္ႀကီးျပင္းကာ ၿမိဳ႔တြင္ေနထိုင္ေနရသူျဖစ္သျဖင့္ ေတာအရသာေကာ၊ ၿမိဳ႔ျပ မ်က္စိေနာက္စရာမ်ားကိုပါ စံုလင္ေအာင္ ခံစားတတ္ေလေတာ့သည္။
ဆရာျမက သူ႔ေဒသကိုလြမ္းတာ တပို႔တဲြလဆန္းမွသည္ တပို႔တဲြလျပည့္ေက်ာ္ထိ ဟု အခ်ိန္သတ္မွတ္ ျပထားပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ အခ်ိန္မရိွ အခ်ိန္ရိွ၊ လြမ္းစရာေပၚလာသည့္အခါတိုင္း လြမ္းသည္။ တခါတေလ အစားအစာမ်ားကို စားသည့္အခါ လြမ္းသည္။ တခါတေလ သီခ်င္းကေလးမ်ား နားေထာင္သည့္အခါ လြမ္းသည္။ တခါတေလ သီတင္းကြ်တ္လျပည့္လို အခါႀကီးရက္ႀကီးမ်ားတြင္ လြမ္းသည္။ တခါတေလေတာ့ အိမ္မွာ ဘယ္သူမွ မရိွဘဲ တစ္ေယာက္ထဲ ေနေနရသည့္အခါ အလြန္အင္မတန္ လြမ္းသည္။
ယခု စင္ကာပူတြင္ေနရေတာ့ တရုတ္ထမင္း၊ ကုလားဟင္းမ်ားႏွင့္ ေန႔တိုင္းႏွစ္ပါးသြားေနရသည္။ သည္ေတာ့ မၾကာခဏဆိုသလို ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာတြင္ စားခဲ့ရသည့္ ေတာထမင္း ေတာဟင္းမ်ားကို အရမ္းလြမ္းပါသည္။ အမွန္မေတာ့ ကြ်န္ေတာ္လြမ္းလွသည့္ ထို ေတာထမင္း၊ ေတာဟင္းမ်ားမွာ ဟင္းေကာင္းေၾကြးေကာင္း မဟုတ္ပါ။ သုိ႔ေသာ္ စားေနက် ဆိုေတာ့ သည္အရသာကိုပဲ သေဘာက်၊ ႏွစ္သက္သည္။ သည္ထမင္း၊ သည္ဟင္းကိုပင္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ၿမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားခဲ့သည္။ ရိုးရာအစားအစာဆိုေတာ့ သည္ဟင္းမ်ားကိုသာ လွ်ာေတြ႔သည္။
(ကြ်န္ေတာ့အား အစဲြအလမ္းႀကီးလွသူ ဟု သမုတ္ၾကပါခင္ဗ်ား။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာမွ ဦးေရႊဖာ ဟူေသာ အဖိုးႀကီး တစ္ဦးကို သားေထာက္သမီးခံလည္း မရိွသျဖင့္ ကြ်န္ေတာ့္အေဖအပါအ၀င္ ရြာလူႀကီးမ်ားတိုင္ပင္ကာ ၿမိဳ႔မွ ဘိုးဘြားရိပ္သာသို႔ ပို႔လိုက္သည္။ အေနေကာင္း၊ အစားေကာင္း စားရပါေစ ဟူေသာ ေစတနာႏွင့္ ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ ဦးေရႊဖာက သခြပ္ပြင့္ဟင္းညိဳ၊ ျငဳပ္သီးေထာင္းကို လြမ္းလွခ်ည့္ ဆိုကာ ဘိုးဘြားရိပ္သာမွ အုပ္ခ်ဳပ္သူမ်ား မသိေအာင္ တိုးတိုးတိတ္တိတ္ ရြာသို႔ျပန္ေျပးလာေခ်ေတာ့သည္။ ထို အဘဦးေရႊဖာကား ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏွင့္ ေဆြမ်ိဳးမကင္းသူျဖစ္၏။)
(၂) ငါးပိခ်က္ ဋီကာ
ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတာတြင္ အသားဟင္း၊ ငါးဟင္းဆိုသည္မွာ တခါတေလမွ စားရေသာ ဟင္းလ်ာျဖစ္၏။ ေန႔စဥ္လိုလို ကြ်န္ေတာ္တို႔စားရေသာ ဟင္းမ်ားမွာ ငါးပိခ်က္ ႏွင့္ ခ်ဥ္ဟင္း၊ သို႔မဟုတ္ ဟင္းညိဳ။ သည္မွ်သာ ျဖစ္သည္။ ဟင္းစားရွားသျဖင့္ ငါးပိခ်က္ကိုပင္ အသား၊ ငါး ဘာမွ မပါဘဲခ်က္ရပါသည္။ ငါးပိကိုေျမပံုသီး၊ ျငဳပ္သီးေျခာက္ စသည္တို႔ႏွင့္ ခ်က္ျခင္းျဖစ္၏။ သို႔ေသာ္ စားေနက် ဆိုေတာ့ စားလို႔ေကာင္းသည္။
ကြ်န္ေတာ္တို႔ဘက္မွ ငါးပိမွာ (ကိုယ့္ငါးခ်ဥ္မို႔ ကိုယ္ခ်ဥ္သည္မဟုတ္) အလြန္ေကာင္းသည္။ ဆင္ေသ၊ ျမင္းကုန္း၊ ယင္းဆယ္ ငါးပိမ်ားမွာ နာမည္ႀကီးျဖစ္သည္။ မႀကီးမေသးငါးမ်ားကို ေခ်းေဖာက္ကာ ေထာင္းသည္။ ေနာက္ ေနလွန္းသည္။ မ်က္ႏွာျပင္တင္းသြားသည့္အခါ ထပ္မံေထာင္းသည္။ ေနာက္ ေနျပန္လွန္းသည္။ ေနာက္ ထပ္ေထာင္းသည္။ ဤကဲ့သို႔ သံုးေလးႀကိမ္ ေနလွမ္းလိုက္၊ ေထာင္းလိုက္ လုပ္ၿပီးေသာအခါ ငါးပိေကာင္းေကာင္း ရပါသည္။ ဆားကို အရမ္းကာေရာထည့္မထားသျဖင့္ ငံတူးမေနပါ။ ေတာမွ မိသားစုအားလံုးလိုလို ငါးပိကို စဥ့္အိုးမ်ားႏွင့္ တစ္ႏွစ္စာ သိပ္ထားေလ့ရိွသည္။
ေျမပံုသီးဆိုသည္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကဲ့သို႔ အသီးမ်ိဳးျဖစ္၏။ သို႔ေသာ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလာက္ အသားမမ်ား။ အခံြမထူ။ အလံုးေသးေသးကေလး။ အသီးမ်ားမွာ စပ်စ္သီးကဲ့သို႔ အတဲြလိုက္သီးသည္။ အခြံပါးပါးကေလးႏွင့္ အေစ့မ်ားသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပိုခ်ဥ္သည္။ သူက သီးသည့္အခါ ေျမႀကီးေပၚပံုကာ သီးသည့္အတြက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဘက္မွ လူမ်ားက အႏြတၳသညာ ေျမပံုသီးဟု နာမည္ေပးလိုက္ျခင္း ျဖစ္ဟန္တူပါသည္။ အပင္မွာ ဖရဲပင္ႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူသည္။ သို႔ေသာ္ ဖရဲပင္ေလာက္ အရြက္မႀကီး။ ႏြယ္ပင္ျဖစ္၏။ ထိုအသီးကေလးမ်ားမွာ ေလးငါးလခံသည္။ ေျမပံုသီးတဲြမ်ားကို ၀ါးလံုးတန္းမ်ားတြင္ ခ်ိတ္ကာ အိမ္မွ ထုပ္တန္းမ်ားတြင္ ဆဲြထားသည္။ ေနာက္ၿပီး နည္းနည္းခ်င္းျဖဳတ္ကာ ငါးပိခ်က္ ခ်က္သည္။ ၀က္သားႏွင့္လည္း ေရာခ်က္ေသးသည္။
တစ္ခါတစ္ေလ အစ္မႀကီးတို႔က ငံျပာရည္ခ်က္ ခ်က္ေကြ်းသည္။ ဟင္းအဆာ အေထြအထူးမပါပါ။ ငံျပာရည္ ကို ၾကက္သြန္နီ၊ ျငဳပ္သီးမ်ားႏွင့္ ခ်က္ထားျခင္းျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ အရမ္းစားလို႔ေကာင္းသည္။ ေႏြဘက္ေရာက္ေတာ့ ေဆာင္းတြင္းဘက္က ခ်ိတ္ထားေသာ ေျမပံုသီးမ်ားလည္း ကုန္ၿပီ။ ေႏြဆိုေတာ့ ဟင္းခ်က္စရာကလည္း ရွားမွရွား။ သည္ေတာ့ ကြ်န္ေတာ့္ႏွမမ်ားက ျငဳပ္သီးသုပ္ ဆိုတာ လုပ္သည္။ ျငဳပ္သီးကို ဆားႏွင့္ၾကက္သြန္နီေရာကာ သုပ္ထားျခင္း ျဖစ္သည္။ အသားဆိုတာ အနားမွ မကပ္ႏိုင္။ သို႔ေသာ္ သည္ျငဳပ္သီးသုပ္ကို ကြ်န္ေတာ္ႀကိဳက္သည္။ ကြ်န္ေတာ္က အစပ္ႀကိဳက္သူ ဆိုေတာ့ ျငဳပ္သီးသုပ္ကို ထမင္းထဲျမဳပ္လွ်င္ျမႈပ္၊ မျမႈပ္လွ်င္ နယ္ကာ ရႈးရႈးရွဲရဲွႏွင့္ စားသည္။ ေခြ်းတလံုးလံုးႏွင့္။
ငါးပိခ်က္အလြန္စားလို႔ေကာင္းေသာ ရာသီမွာ ေဆာင္းရာသီျဖစ္၏။ ေဆာင္းတြင္းဆိုေတာ့ ေရမ်ားလည္း ခန္းသျဖင့္ အင္းမ်ားမွ ငါးမ်ားလာေရာင္းတာ ၀ယ္စားရသည္။ ေနာက္ၿပီး ကိုင္းမ်ားမွ နံနံပင္၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း စသည္တို႔ ေပၚၿပီ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား လိႈင္လိႈင္ေပါသည္။ သည္ေတာ့ ငါးပိခ်က္ကို က်က်နန ခ်က္ႏိုင္သည္။ အျခားဘာဟင္းမွ မပါေစကာမူ သည္ငါးပိခ်က္တစ္မ်ိဳးထဲႏွင့္ပင္ ထမင္းစားႏိုင္ပါသည္။ ငါးပိခ်က္ကို လက္ၾကားယိုေအာင္ဆန္းကာ ပယ္ပယ္နယ္နယ္ နယ္စားရေသာအရသာမ်ိဳး စင္ကာပူတြင္ မရႏိုင္ေတာ့တာ ကြ်န္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ အင္မတန္ ၀မ္းနည္းစရာ ေကာင္းလွပါေတာ့သည္။
မိုးတြင္းဘက္တြင္လည္း ငါးပိခ်က္ေကာင္းသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ မိုးတြင္းဘက္တြင္ ေတာင္ယာ လုပ္ၾကသည္။ ေတာင္ယာမ်ားမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္ ထြက္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္၏။ ေတာင္ယာခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း ငါးပိခ်က္သည္လည္း စား၍မရိုးႏုိင္ေသာ ဟင္းတစ္မယ္ ျဖစ္ပါသည္။ သည္တြင္ မသိသူမ်ားအတြက္ ေမးစရာ ျဖစ္လာသည္။ အႏို႔ ခုနက ေဆာင္းတြင္းမွာလဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္။ အခု မိုးတြင္းမွာလဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္။ မင္းဟာ ဘာကြာသလဲကြာ ဟု ေမးရပါမည္။
ကြာပါ၏။ မိုးတြင္းဘက္ ေတာင္ယာမွထြက္ေသာ ျငဳပ္သီးစိမ္း အရသာႏွင့္ ေဆာင္းတြင္းဘက္ ကိုင္းမွ ထြက္ေသာ ျငဳပ္သီးစိမ္း အရသာ မတူပါ။ ျငဳပ္သီးမွန္လွ်င္ စပ္ေသာအရသာ ရိွသည္။ ဒါျဖင့္ ဘာမ်ားကြာသလဲဟု ေမးလာပါမူ ကြ်န္ေတာ္မေျဖတတ္ပါ။ ျငဳပ္သီးအရသာ ကြာတာသာ သိပါသည္။
ေနာက္ၿပီး ကိုင္းမွထြက္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ယခု မိတ္ေဆြတို႔ NTUC တြင္ေတြ႔ေနရေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ေတာင္ယာမွထြက္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အနီမဟုတ္။ အစိမ္းေရာင္ မာမာ လံုးလံုးကေလး ျဖစ္၏။ ခရမ္းဂြ်တ္သီးႏွင့္ ဆင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ သူက ခ်ဥ္သည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏွင့္ သိပ္မေ၀းေသာ ၿမိဳ႔ျပမွ လူမ်ားကေတာ့ ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟု ေခၚသည္။ ထုိအသီးမွာ ငါးပိခ်က္ခ်က္လွ်င္ အလြန္စားလို႔ေကာင္းလွသည္။ ထို႔ျပင္ မိုးတြင္းဆိုေတာ့ လယ္ထဲ ေခ်ာင္းထဲမွ ဖား၊ ငါး၊ ငါးရွဥ့္၊ ပုဇြန္လံုး စသည္တို႔ရသည္။ ငါးပိခ်က္ထဲမွ ငါးကို ငါးခ်ည္းသီးသန္႔ခ်က္ေသာ ငါးဟင္းထက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔က ပိုႀကိဳက္၏။ ထိုငါးပိခ်က္ႏွင့္ ဆယ္စုႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကြားေ၀းေနရသည့္ ကြ်န္ေတာ္ ကိုယ့္ကိုယ့္ကိုယ္ပင္ သနားမိပါေတာ့သည္။
ေနာက္ၿပီး ျငဳပ္သီးေထာင္းလည္း စားလို႔ေကာင္းပါေသးသည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျငဳပ္သီးေထာင္းမွာ ရခိုင္ျငဳပ္သီးေထာင္းႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္ျဖစ္၏။ တူေတာ့မတူပါ။ ျငဳပ္သီးအေျခာက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ စသည္တို႔ပါသည္။ အျခားဘာေတြပါၿပီး ဘယ္လိုေထာင္းမွန္း ကြ်န္ေတာ္ ေသေသခ်ာခ်ာမသိပါ။ အသားရသည့္အခါမ်ားတြင္ ၾကက္သားျပဳတ္ကာ ထည့္ေထာင္းပါသည္။ သုိ႔ေသာ္ ၾကက္သားမပါလည္း စားလို႔ေကာင္းပါသည္။
ေနာက္ၿပီး ငါးပိသုပ္လည္း လုပ္စားၾကပါေသးသည္။ ငါးပိကိုကင္ၿပီး ၾကက္သြန္နီႏွင့္သုပ္စားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ အျခား ငါးပိဟင္းမ်ားႏွင့္ ကြာသည္မွာ ငါးပိသုပ္တြင္သံုးေသာ ငါးပိက မွ်င္ငါးပိေခၚ စိမ္းစားငါးပိ ျဖစ္ပါသည္။ မွ်င္ငါးပိကို သစ္သား ေယာင္းမတြင္ကင္ကာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ဆီတို႔ႏွင့္ သုပ္စားျခင္းျဖစ္သည္။ သူလည္း တစ္မ်ိဳးစားလို႔ေကာင္းပါသည္။
မိုးတြင္းဘက္၌ ေကာက္စိုက္သမမ်ား၊ လယ္ထြန္သားမ်ားကို ေက်ြးေသာ ေျမစေလာင္းဖံုးတြင္ ျငဳပ္သီးႏွင့္ ငါးပိကို ေရာကာ ကင္ထားသည့္ ငါးပိကင္သည္လည္း စားလို႔ထမင္းၿမိန္လွပါသည္။ သည္ငါးပိကင္ကို ေအာက္ေမ့လွသျဖင့္ ယခင္ တစ္ေခါက္ ရန္ကုန္ျပန္စဥ္က မမကို လုပ္ေကြ်းခိုင္းပါသည္။ သို႔ေသာ္ ကန္သင္းေပါင္ေပၚမွ ျမက္ခင္းေပၚတြင္ ထိုင္ကာ စားခဲ့ရ သည့္ အရသာမ်ိဳးျပန္မရေတာ့ပါ။ ယခုက ရန္ကုန္မွ တိုက္ခန္းတြင္ စားရျခင္းျဖစ္သည္။ အစားအေသာက္မ်ား တစ္မ်ိဳးၿပီး တစ္မ်ိဳး စားေနရသျဖင့္ သည္ငါးပိကင္၊ လွ်ာမတိုးေတာ့ျခင္း ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။ ေတာမွာတံုးကေတာ့ ဘာဆို ဘာကမွ စားစရာ မရိွ။ မနက္အေစာႀကီးကတည္းက ထမင္းၾကမ္းေလြးခဲ့ရသည္ျဖစ္ရာ ဗိုက္ဆာဆာႏွင့္ စားလုိက္ရေသာ ငါးပိကင္မွာ (အျခားလည္း ဘာဟင္းမွမပါသျဖင့္) ရန္ကုန္မွ နီလာဒန္ေပါက္ထက္ ပိုၿပီး အရသာရိွပါသည္။
သည္ေတာ့ ကြ်န္ေတာ္ ဘိုးေတာ္ဦး၀ိုင္းကို သြားသတိရမိသည္။ ဘိုးေတာ္ဘုရားဘ၀မေရာက္ခင္က ဦး၀ိုင္းမွာ အနိမ့္စံဘ၀ႏွင့္ ေတာအႏွံ႔ေလွ်ာက္သြား ပုန္းေအာင္းေနရသည္။ ထိုအခါ သူ႔မိဖုရားႀကီးက ေတာဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ ေကြ်းေမြး၏။ သည္ဟင္းလ်ာမ်ားထဲတြင္ ဦး၀ိုင္းသေဘာက်ေသာဟင္းမွာ ပဲကုလားဟင္း ျဖစ္၏။
ဘိုးေတာ္ဘုရားဘ၀ေရာက္လာေတာ့ ဦး၀ိုင္းလည္း အနိမ့္စံဘ၀က စားခဲ့ရေသာ ထို ပဲကုလားဟင္းကို လြမ္းလွသျဖင့္ စားေတာ္ကဲမ်ားကို ခ်က္ေကြ်းခိုင္းသည္။ သို႔ေသာ္ သနားစရာဘိုးေတာ္ခမ်ာ အနိမ့္စံဘ၀က သူစားခဲ့ရေသာ ပဲကုလားဟင္း အရသာမ်ိဳးကို ျပန္မရႏိုင္ေတာ့ပါ။ ရွင္ဘုရင္ ဆုိေတာ့ အသား၊ ငါးဟင္းလ်ာမ်ား အလွ်ံပယ္စားေနရသျဖင့္ သူ႔လွ်ာမွာ ပ်က္သြား ေခ်ၿပီ။ တဆက္တည္းမွာပင္ ကြ်န္ေတာ္ ဦးပုည၏ ခံပြင့္ကိုလည္း သြားသတိရမိပါသည္။
ပန္းစံပယ္
နန္းအလယ္မေပၚခိုက္ဟာမို႔
အလိုက္ေတာ္တန္သင့္ရုံပ
ခံပြင့္ကိုကံုး။
နန္းရေ၀
မန္းေျမမွာ စံပယ္လိႈင္ေတာ့
ခံပန္းခိုင္ ယာယီေရြ႔တယ္
ေတာေလ့ရြာသံုး။ ။
အထက္ပါ ငါးပိခ်က္အမ်ိဳးအမ်ိဳးတို႔အနက္ ကြ်န္ေတာ္အႏွစ္သက္ဆံုး ငါးပိခ်က္မွာကား ငါးပိအိုးကပ္ ျဖစ္ေလေတာ့၏။ ၿမိဳ႔မွလူမ်ားကေတာ့ ဘာတဲ့၊ ငါးပိလိမၼာခ်က္ ထင္သည္။ ေခၚၾကသည္။ သို႔ေသာ္ သူရို႔ငါးပိလိမၼာခ်က္မွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ငါးပိခ်က္ အိုးကပ္ကို မီွဘို႔ေ၀းစြ။ အနားမွ်ပင္ မသီႏိုင္ပါ။
ငါးပိအိုးကပ္ကား ေတာ္ရံုတန္ရံုလူ ကပ္တတ္သည္မဟုတ္။ ကပ္တတ္သည္ျဖစ္ေစ။ ကပ္နည္းကိုပင္ သိသည္ ျဖစ္ေစ။ အရသာခ်င္းကေတာ့ မတူတာအမွန္။ ငါးပိကို ဒီဇိုင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ေစ့တကာ စံုေနေအာင္ခ်က္တတ္ေသာ ကြ်န္ေတာ့္ အစ္မႀကီးပင္လွ်င္ ငါခ်က္တဲ့ ငါးပိခ်က္အိုးကပ္က ၀ါးေတာကြင္းကလူေတြ ကပ္တာေလာက္ စားမေကာင္းဘူးဟဲ့ ဆိုကာ ၀ါးေတာကြင္းမွ ငါးပိခ်က္အိုးကပ္ကို လူႀကံဳႏွင့္ တကူးတက မွာစားရေသာ ဟူ၏။
ကြ်န္ေတာ္ႏွင့္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ႏွစ္ပါးသြားခဲ့ရေသာ အျခားဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးမွာ ငါးပိေၾကာ္ ျဖစ္ပါ၏။ ျမန္မာမွန္လွ်င္ ငါးပိေၾကာ္ႏွင့္ မကင္းႏုိင္။ ငါးပိေၾကာ္မႀကိဳက္လွ်င္ ျမန္မာမစစ္။
ငါးပိကို ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားရတယ္။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္သြန္နီကိုလည္း မနည္းေစနဲ႔။ သူ႔ကိုလည္း သပ္သပ္ေၾကာ္ ထား . . . . စသျဖင့္ ႀကီးေတာ္ျမၾကည္က မမကို ငါးပိေၾကာ္ ေၾကာ္နည္း သင္ေပးေနတာ ခုထိ မ်က္စိထဲျမင္ေယာင္ ေနမိပါ ေသးသည္။ ကြ်န္ေတာ္ ရန္ကုန္သြားကာ တကၠသိုလ္တက္မည္ဆုိေတာ့ ျမန္မာတို႔ထံုးစံအတိုင္း စားစရာ၊ ေသာက္စရာ အေျခာက္အျခမ္းမ်ား လုပ္ေပးေနစဥ္ ႀကီးေတာ္က လာၿပီးျပေပးျခင္း ျဖစ္ပါ၏။ သည္တံုးက ၀ါးေတာကြင္းရြာကေလးမွာ။ အိမ္မႀကီးကိုလည္း ေရာင္းၿပီးခါစ။ ျပန္မေဆာက္ရေသးျဖင့္ မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ပင္ ေနရေသာကာလ။
ဟသၤာတတြင္ေကာလိပ္ စတက္စဥ္ကတည္းက အရီးတို႔က ေက်ာင္းျပန္တိုင္း ငါးပိေၾကာ္ထည့္ေပးလိုက္သည္။ ထည့္ေပးသည္ ဆိုသည္မွာ နည္းနည္းကေလးမဟုတ္။ ဟိုစဥ္က ကေလးႏို႔မႈန္႔ဗူးျဖစ္ေသာ လက္တိုဂ်င္ဗူးႀကီးႏွင့္ အျပည့္ ထည့္ေပးျခင္း ျဖစ္သည္။
ေနာက္ ရန္ကုန္မွာတက္ေတာ့လည္း ငါးပိေၾကာ္၊ ေရဆင္းေရာက္ေတာ့လည္း ငါးပိေၾကာ္၊ ေဖာင္ႀကီးသင္တန္း ေလးလခဲြသြားတက္ေတာ့လည္း ငါးပိေၾကာ္၊ စင္ကာပူ အလုပ္လာလုပ္ၿပီဆိုေတာ့လည္း ငါးပိေၾကာ္။ အျခား ဟင္းလ်ာမ်ားသာ ေခတ္ကာလအလိုက္ ေျပာင္းခ်င္ေျပာင္းသြားရမည္။ ကြ်န္ေတာ္ ဆယ္တန္းေအာင္ကတည္းက စတင္ စားလာခဲ့ရေသာ ငါးပိ ေၾကာ္မွာမူကား ယေန႔ထိတိုင္ မေျပာင္းမလဲ အသံုးေတာ္ခံလွ်က္ရိွေသာ ပင္တုိင္ဟင္းလ်ာ ျဖစ္ပါေတာ့၏။ ဟိုးယခင္ အႏွစ္အစိတ္ေက်ာ္က ငါးပိေၾကာ္၏ အန႔ံအရသာ ႏွင့္ သည္ကေန႔ ငါးပိေၾကာ္၏ အန႔ံအရသာမွာလည္း လံုး၀မကြာ။ တစ္ထပ္တည္းပင္ ျဖစ္ပါသည္။
သည္မွ်ဆိုလွ်င္ စာရႈသူမိတ္ေဆြမ်ား သေဘာေပါက္ေလာက္ပါၿပီ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတာတြင္ စားစရာဆို၍ သိပ္ အေထြအထူးဘာမွ မရိွလွ။ ငါးပိတစ္မ်ိဳးထဲကိုပင္ ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္ကာ စားေနရသည္ဆုိသည္ကို သိႏုိင္ပါသည္။
(၃) ဟင္းညိဳဋီကာ
ကြ်န္ေတာ္ငယ္စဥ္က ေတာမွာ ေသာက္ခဲ့ရေသာ ဟင္းညိဳ (ကြ်န္ေတာ္တို႔က ဟင္းခ်ိဳ ဟု မေခၚ။ ဟင္းညိဳ လို႔ပဲ ေခၚသည္။) အေၾကာင္းကုိလည္း မိတ္ေဆြမ်ား သြားေရက်ေလာက္ေအာင္ ေဖာက္သည္ခ်ရပါဦးမည္။
ေႏြရာသီ အင္မတန္ ဟင္းစားရွားလွေသာ အခ်ိန္မ်ားတြင္ ျငဳပ္သီးသုပ္ႏွင့္ တဲြဖက္စားရန္ ကြ်န္ေတာ့္အရီးမ်ား လုပ္ေပးေသာ ဟင္းေရေသာက္ကား အျခားမဟုတ္။ သူတို႔က ကုန္းေၾကာင္းဟင္းညိဳ ဟုေခၚသည္။ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးထဲသုိ႔ ပါးပါးလီွးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ကာ ဆား သို႔မဟုတ္ ငံျပာရည္ခတ္ေသာက္ျခင္း ျဖစ္ပါ၏။
သို႔မဟုတ္ပါကလည္း မန္က်ည္းရြက္ႏုခ်ိန္မ်ားတြင္ အရီးက ကြ်န္ေတာ္ ကစားေနရာသို႔ လွမ္းေအာ္ေျပာ၏။ လူေလးေရ၊ နင့္အရီးႏုႏုတို႔ၿခံထဲက မန္းက်ည္းပင္မွာ အရြက္ေတြႏုေနတယ္။ တစ္နပ္စာေလာက္ သြားခူးေခ်ေဟ့။ ကြ်န္ေတာ္ က မန္က်ည္းပင္ေပၚတက္ကာ မန္က်ည္းရြက္ႏုမ်ားကို ခူးလွ်က္ ပုဆိုးကို အိတ္လုပ္ၿပီး ထည့္လာခဲ့သည္။ အရီးတို႔က သည္မန္က်ည္းရြက္ႏုမ်ားကို ထမင္းစားခါနီးမွ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲထည့္ကာ ဆားခပ္လွ်က္ ဟင္းညိဳ လုပ္ပါသည္။ ဒါလည္း ငယ္စဥ္က အလြန္ေသာက္လို႔ေကာင္းေသာ ဟင္းခ်ိဳ ျဖစ္ခဲ့ပါသည္။
ထို႔ျပင္ သည္မန္က်ည္းရြက္ႏုမ်ားကို ၾကက္သြန္နီႏွင့္ သုပ္စားလို႔ရပါေသးသည္။ အင္မတန္ စားလို႔ေကာင္းေသာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္၏။
တခါတရံေတာ့ လူေလးေရ၊ နင့္အေမ မိေပြးတို႔ၿခံထဲမွာ ဆူးပုပ္ရြက္သြားခ်ဴေခ် ဟု ခိုင္းတတ္ပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္က ဆူးပုပ္ရြက္ကို ၀ါးတံခ်ဴႏွင့္ မမီွမကမ္းခူးသည္။ ကြ်န္ေတာ္ ခူးလာေသာ ဆူးပုပ္ရြက္ႏုမ်ားကို အရီးကဟင္းညိဳလုပ္ေပး၏။ အျခား မည္သည့္ အဆာပလာမွ မထည့္သည့္တိုင္ ဆူးပုပ္ရြက္ဟင္းညိဳမွာ ခ်ိဳၿပီးေမႊးေနပါသည္။ ေသာက္လို႔ အင္မတန္ေကာင္းပါ၏။ တရုတ္ဆိုင္မွ ၁၂ မ်ိဳးဟင္းခ်ိဳကို အရီးခ်က္ေကြ်းသည့္ ဆူးပုပ္ရြက္ဟင္းညိဳေလာက္ ကြ်န္ေတာ္မႀကိဳက္ရိုး အမွန္ပါ။
သည္ဆူးပုပ္ရြက္ႏုမ်ားကို ၾကက္ဥႏွင့္ေၾကာ္စားတာကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္ႏွစ္သက္ပါသည္။ ေမႊးလည္းေမႊး၊ ခ်ိဳလည္း ခ်ိဳ၏။
ေဆာင္းတြင္းဘက္မ်ားတြင္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေမာင္ႏွမတစ္သိုက္ မနက္တိုင္း သခြပ္ပြင့္ေကာက္ သြားၾကျမဲ ျဖစ္ပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေမာင္ႏွမမ်ားဟု ဆိုရာတြင္ မမ(ကြ်န္ေတာ့္အစ္မႀကီး) ၊ ကြ်န္ေတာ္ ႏွင့္ ျမင့္ (ကြ်န္ေတာ့္ေအာက္မွ ႏွမေလး) တို႔ ျဖစ္၏။ နံနက္ေစာေစာ အိပ္ယာမွထကာ ေတာစပ္ရိွသခြပ္ပင္ႀကီးမ်ားရိွရာသို႔ ႏြားမ်ားထက္အလ်င္ဦးေအာင္ သြားရသည္။ သခြပ္ပြင့္ကို ႏြားမ်ားလည္း ႀကိဳက္သည္။ သခြပ္ပြင့္ေကာက္ရာတြင္ အပင္ေပၚတက္ခူးရိုး ထံုးစံမရိွ။ အပင္ေပၚမွ ေၾကြက် လာေသာ အပြင့္မ်ားကို ေကာက္ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
သခြပ္ပင္ေအာက္၌ သခြပ္ပြင့္မ်ားေဖြးေနသည္ကို ေတြ႔လွ်င္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေမာင္ႏွမတစ္သိုက္ ၀မ္းသာအားရ ေအာ္ဟစ္ကာ အေျပးအလႊား သြားေကာက္ၾကသည္။ ေနာက္က်ေန၍ အျခားကေလးမ်ား သို႔မဟုတ္ ႏြားမ်ား ဦးသြားပါက တစ္ပြင့္စ ႏွစ္ပြင့္စမွ်သာ ရပါေတာ့သည္။ သခြပ္ပြင့္အရနည္းၿပီဆိုလွ်င္ ကြ်န္ေတာ္တုိ႔တေတြ မ်က္ႏွာမေကာင္းေတာ့။
သခြပ္ပြင့္ေကာက္သည္ ဆုိရာတြင္ သခြပ္ပြင့္တစ္မ်ိဳးထဲမဟုတ္။ သခြပ္ပြင့္ကို ဦးေအာင္ေကာက္ၿပီး ေတာထဲ၀င္ကာ ကညြတ္ရိုး၊ ပတတ္ရိုး၊ ၀ - ရိုး၊ ကင္းပံုညြန္႔၊ ကင္မလင္းရြက္၊ ယင္းတိုက္ရြက္၊ ပတတ္စာ စသည့္ သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေနသည့္ ေတာဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ရွာေဖြခူးဆြတ္ပါသည္။ ကညြတ္ရိုး၊ ၀-ရိုး တို႔မွာ စားလို႔ေကာင္းသေလာက္ အလြန္ရွားလွသည္။ တခါတရံ တစ္နပ္စာျပည့္ေအာင္ပင္ မရတတ္။ ပတတ္ရိုးကေတာ့ ေပါသည္။ ေတာင္ယာမ်ား အစပ္တြင္ ၿခံဳႀကီးမ်ားျဖစ္ေနတာ ေတြ႔ရတတ္သည္။ တစ္ၿခံဳေတြ႔လွ်င္ပင္ တစ္နပ္စာရသည္။
ေတာမီးေလာင္ထားသည့္ ေတာင္ပို႔မ်ားတြင္ တစ္ခါတစ္ရံ မိႈမ်ားလည္း ေတြ႔ရတတ္ေသးသည္။ အထူးသျဖင့္ ေတာမီးေလာင္ၿပီး မိုးတစ္ၿဖိဳက္ႏွစ္ၿဖိဳက္ ရြာလုိက္သည့္အခါမ်ားတြင္ မိႈမ်ားေပါက္လာတတ္သည္။ ၀ါးပင္မ်ားခုတ္ထားသည့္ ေနရာမ်ားတြင္လည္း ၀ါးရံုမိႈကို ေတြ႔ရတတ္သည္။ မီးေလာင္ထားေသာ သစ္တံုးကို မိုးေရစိုလိုက္လွ်င္ မိႈၾကြက္နား ႏွင့္ ခ်ဲြက်ိခြ်ဲက်ိ ေနေသာ မိႈရိရဲြ မ်ား ေတြ႔ရတတ္သည္။
အစဲြေၾကာင့္လားေတာ့ မသိပါ။ ေတာထဲမွ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္ေနေသာ မိႈဟင္းကား ေမြးျမဴေရး ေကာက္ရိုးမိႈမ်ားထက္ ပိုခ်ိဳသည္ထင္ပါသည္။ အျခားဘာမွ မရိွလဲမိႈတစ္မ်ိဳးထဲႏွင့္ပင္ ဟင္းျဖစ္ေတာ့၏။
မနက္ ၉ နာရီေက်ာ္ေလာက္ဆိုလွ်င္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ သခြပ္ပြင့္ေကာက္ရာမွ ျပန္လာၿပီ။ ယူသြားေသာ အေဖႀကီး၏ ပုဆိုးေဟာင္းႀကီးကို အစေလးစ စုခ်ည္ကာ လုပ္ထားေသာ အိပ္ႏွင့္ အျပည့္ ေတာဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ပါလာတတ္သည္။ အိမ္ထဲမ၀င္မီပင္ ေဒၚေဒၚခင္ႀကိဳင္ေရ၊ ေဒၚေလးသန္းတင္ေရ၊ သခြပ္ဖ်ားလာျဖတ္ေတာ့ဗ်ိဳ႔ ဟု လွမ္းေအာ္လိုက္လွ်င္ သူတို႔ လာကာ သခြတ္ပြင့္မွ အဖ်ားမ်ား ျဖတ္ယူသည္။ သခြပ္ဖ်ားျဖတ္ရင္း နံနက္ခင္း အတင္းပလင္းအစံုကိုလည္း နားဆင္ႏုိင္သည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရွာေဖြလာေသာ ဟင္းလ်ာမ်ားထဲမွ သူတို႔အတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ခဲြေ၀ေပးလိုက္ၾကသည္။ သည္ရာသီတြင္ သခြပ္ဖ်ားႏွင့္ပတတ္ရိုး ဟင္းခ်ိဳကိုမီေသာ အျခားဟင္းခ်ိဳ မရိွပါ။ ကံအားေလ်ာ္စြာ ၀-ရိုးမ်ားရလာပါက ဟင္းခ်ိဳထဲတြင္ ထည့္ခ်က္ပါသည္။ အခန္႔မသင့္လွ်င္ ၀-ရိုးကား အလြန္ယားလွ၏။ သို႔ေသာ္ အလြန္ခ်ိဳပါသည္။
ကညြတ္ရိုးကိုမူ ေၾကာ္စားသည္။ ကညြတ္ရိုးသည္လည္း အလြန္ခ်ိဳသည္။ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥမ်ားႏွင့္ ေရာေၾကာ္သည္ ျဖစ္ေစ၊ သည္အတိုင္းေၾကာ္သည္ျဖစ္ေစ အလြန္ စားလို႔ေကာင္းသည္။
သခြတ္ပြင့္မွ အဖ်ားမ်ားကို ျဖတ္ယူၿပီး ဟင္းခ်ိဳခ်က္သည္။ က်န္သည့္အရိုးမ်ားကို ခဲြကာ အေျခာက္လွမ္းထားသည္။ သခြတ္ပြင့္၀တ္ဆံမ်ားကို သီးသန္႔ထုတ္ကာ ေနလွမ္းသည္။ သခြတ္ပြင့္၀တ္ဆံ အေျခာက္မ်ားကို ဗူးသီးေျခာက္မ်ားကို လုပ္ထားေသာ ဗူးမ်ားထဲတြင္ ထည့္ထားသည္။ ေႏြရသီတြင္ ထို သခြတ္ဆံေျခာက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာကာ သုတ္စားသည္။
သခြတ္ရိုးေျခာက္မ်ားကို ေရေႏြးေဖ်ာကာ တို႔စားလို႔လည္း ရသည္။ ဟင္းခ်က္စားလွ်င္လည္း ရ၏။
ေဆာင္းအကုန္ ေႏြအကူးတြင္ အေဖႀကီးက ဗူးပင္စိုက္သည္။ ထုိအခါ ကြ်န္ေတာ္က မနက္ျပန္ ညျပန္ ေရေလာင္း၏။ ၾကည့္ေနရင္းမွ ဗူးပင္ကေလးေပါက္၊ ထိုမွ ေထာင္ထားေသာ ၀ါးကပ္ကေလးေပၚသို႔ ဗူးပင္ကေလးတြားတက္လာ၊ ထို႔ေနာက္ ဗူးပင္ႀကီးျဖစ္ၿပီး အရြက္ဖားဖားႀကီးေတြျဖစ္လာ။ မ်က္စိေအာက္တြင္ပင္ ဗူးေစ့အေညွာက္ကေလးမွသည္ ဗူးစင္ႀကီးတစ္ခုလံုး ျပည့္သည္ထိ ႀကီးထြားလာေသာ ဗူးပင္ႀကီးကို ေတြ႔ရသည္မွာ အင္မတန္ ေပ်ာ္စရာေကာင္းလွပါသည္။
ဗူးစင္တစ္ခု ရိွေနၿပီဆိုလွ်င္ ဟင္းစားအတြက္ ဘာမွ မပူႏွင့္ေတာ့။ ဗူးရြက္ကို ဟင္းညိဳလုပ္လို႔ရသည္။ ဗူးသီးကို ေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္လို႔ရသည္။ ဗူးသီးေၾကာ္လုပ္စားလို႔ရသည္။ ဗူးညြန္႔မ်ား၊ ဗူးသီးပုပ္ကေလးမ်ားကို ျပဳတ္တို႔လို႔ရသည္။ ဗူးပင္ႀကီးသြားသျဖင့္ ျဖတ္ထုတ္လိုက္ရာမွ ရေသာ ဗူးရိုးႀကီးမ်ားကို ျပဳတ္တို႔လို႔ရသည္။ ၀က္သားေပၚလွ်င္ ဗူးသီးႏွင့္ ေရာခ်က္လို႔ရသည္။ ၾကက္သားႏွင့္ ဗူးသီးမွာ အင္မတန္လုိက္ဖက္သည္။ ဗူးသီးကို ဟင္းခ်ိဳလုပ္ေသာက္လို႔လည္း ရေသးသည္။ ဗူးရြက္၊ ဗူးသီးဟင္းညိဳမ်ားမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ငယ္စဥ္က မၾကာခဏ စားခဲ့ရေသာ ဟင္းလ်ာမ်ားျဖစ္ပါ၏။ အျခား မည္သည့္ အသား၊ အဆာပလာမ်ားမပါေစကာမူ သည္ဟင္းခ်ိဳမ်ားကို ကြ်န္ေတာ္ အလြန္ႏွစ္သက္ပါသည္။
ေနာက္ၿပီး မတ္ပဲကို အစို႔ေဖာက္ထားေသာ ပဲပင္ေပါက္၊ သို႔မဟုတ္ ေျမပဲခင္းမ်ားတြင္ မိုးတစ္ၿဖိဳက္ႏွစ္ၿဖိဳက္ရြာရာမွ ထြက္လာေသာ ပဲစို႔ႀကီးမ်ားကိုလည္း ဟင္းညိဳခ်က္ေသာက္ပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္ကား ပဲမွန္သမွ် အကုန္ႀကိဳက္သူျဖစ္ရာ သည္ ပဲပင္ေပါက္ ဟင္းခ်ိဳမ်ားကိုလည္း ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ ေသာက္ပါသည္။
ပဲဆိုသျဖင့္ ပဲႏွင့္လုပ္ေသာ ဟင္းခ်ိဳအမယ္မ်ားမွာလည္း အလြန္မ်ားပါသည္။ သည္အထဲမွာ ကြ်န္ေတာ္ႏွစ္သက္ေသာ ပဲဟင္းညိဳမွာ ပဲစဥ္းငံု ထင္ပါသည္။ အစိမ္းေရာင္ရိွေသာ ပဲကေလးမ်ားကို ေလွာ္ကာ စေကာထဲထည့္လွ်က္ ျငဳပ္က်ည္ေပြ႔ႏွင့္ က်ိတ္လိုက္လွ်င္ အခြံခြ်တ္ၿပီးသား ပဲေစ့ကေလးမ်ား ရပါသည္။ ေလွာ္ထားသျဖင့္ ေမႊးေနပါသည္။ ထိုပဲေစ့ကေလးမ်ားကို ဟင္းညိဳခ်က္လိုက္လွ်င္ ေမႊးၿပီးခ်ိဳေနပါသည္။ အလြန္ေသာက္လို႔ ေကာင္းလွ၏။ ကြ်န္ေတာ္ အႀကိဳက္ဆံုးဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္သည္။
ေနာက္တစ္မ်ိဳးမွာ ကုလားပဲျဖစ္၏။ ကုလားပဲဟင္းကိုမူ ေသာက္လဲေသာက္ ဆမ္းစားလို႔လည္းရေအာင္ ခ်က္ပါသည္။ ကုလားပဲသည္လည္း ကြ်န္ေတာ္ႀကိဳက္သည့္ ဟင္လ်ာမ်ားတြင္ ပါပါသည္။ ယခုလည္း ကုလားပဲဟင္း မၾကာခဏခ်က္စား၏။
(၄) ကြ်န္ေတာ္လြမ္းေသာ အျခားဟင္းလ်ာမ်ား
ကြ်န္ေတာ္လြမ္းေသာ အျခားဟင္းလ်ာမ်ားအနက္ တစ္မ်ိဳးမွာ ဟင္းေလးဟင္း ျဖစ္ပါသည္။ ေျပာသာေျပာရသည္။ ဟင္းေလးဟင္း စားရဘုိ႔မလြယ္ေတာ့ပါ။ သူက ရာသီဟင္း ျဖစ္၏။ မိုးတြင္းဘက္ ေတာင္ယာမ်ားတြင္ အေလ့က်ေပါက္ေသာ အပင္မ်ားမွ အရြက္မ်ား၊ အသီးမ်ားကို စုကာ ခ်က္ျခင္းျဖစ္သည္။ ထိုအပင္နာမည္မ်ားကိုပင္ မမွတ္မိေတာ့ပါ။ ကဒူးပင္၊ ကဏန္းပင္၊ ရံုးေဗြပင္ စသည္တို႔ ပါပါသည္။
ယခုအခါ လူတို႔၏ မဆင္မျခင္ ေတာျဖဳန္းမႈမ်ားေၾကာင့္ ေတာင္ယာလုပ္ရန္ ေနရာလည္း မရိွသေလာက္ ျဖစ္သြားပါ ၿပီ။ သည္ေတာ့ ေတာင္ယာမလုပ္ႏိုင္။ ေတာင္ယာမရိွသည့္အတြက္လည္း သည္ အသီးအႏွံမ်ား စားရဘို႔ မလြယ္ေတာ့ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
ေနာက္တစ္ခုက သခြားခ်ဥ္သီးသုပ္ ျဖစ္၏။ သူလည္း ရာသီစာပင္ျဖစ္သည္။ မိုးတြင္းဘက္ ေတာင္ယာထဲမွ ထြက္ေသာ သခြားသီးႀကီးမ်ားကို အမွည့္ခံ ထားလိုက္သည္။ မွည့္လုနီးအခ်ိန္ သခြားသီးႀကီးမ်ား အ၀ါေရာင္သန္းလာသည့္ အခါ ခဲြၿပီး သုတ္စားသည္။ ထူးဆန္းသည္မွာ သခြားသီးသည္ မွည့္ေသာအခါ ခ်ိဳရမည့္အစား ခ်ဥ္လာပါသည္။ ဤသည့္ အတြက္လည္း သုတ္စားလို႔ေကာင္းျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
သခြားသီးကို ထက္ျခမ္းခဲြ။ ျခစ္။ ေနာက္ၿပီး သခြားေစ့အေျခာက္ကို ေလွာ္ထည့္။ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ငါးပိကင္အနည္းငယ္ တို႔ႏွင့္ေရာကာ သုပ္စားျခင္း ျဖစ္၏။ သခြားသီးသုပ္အတြင္းထည့္သည္မွာ နံနံပင္မဟုတ္။ ပင္စိမ္းရြက္ျဖစ္သည္။ သခြားသီးသုပ္ ႏွင့္ ပင္စိမ္းရြက္မွာ အလြန္လုိက္ဖက္သည္။ ပင္စိမ္းပင္ကိုေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရြာမွာ အိမ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စုိက္ထားေလ့ ရိွ၏။ ေဆးဖက္လည္း ၀င္သည္။ ကေလးငယ္မ်ား ဖင္ေခါင္းထဲမွ သံေကာင္၊ တုတ္ေကာင္မ်ား က်လွ်င္ ပင္စိမ္းရြက္ကို အရည္ညွစ္ကာ ထည့္ေပးသည္။ ေပ်ာက္၏။ ပင္စိမ္းရြက္ႏုႏုကို ငါးပိခ်က္ႏွင့္တို႔စားပါကလည္း စားလို႔ေကာင္း၏။ ေမႊးေနပါသည္။
တခါတရံ ကြ်န္ေတာ္ လြမ္းလြမ္းဆြတ္ဆြတ္ရိွေသာ အျခားဟင္းလ်ာမ်ားမွာ အလႉ၊ မဂၤလာေဆာင္မ်ားတြင္ ေကြ်းေသာ ဟင္းမ်ား ျဖစ္ပါသည္။
အလႉ၊ မဂၤလာေဆာင္ စသည္တို႔တြင္ ၀က္သားဟင္းေကြ်းေလ့ရိွသည္။ အသားခ်ည္းသီးသန္႔ေကြ်းတာ ရွားသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဗူးသီးႏွင့္ေရာခ်က္ေလ့ရိွ၏။ သို႔ေသာ္ အလႉ၊ မဂၤလာေဆာင္မ်ားမွ ၀က္သားဟင္းမွာ အလြန္စားလို႔ ေကာင္းသည္။ သူတို႔က ၀က္သားကို မိုးၿဗဲဒယ္ ဟုေခၚေသာ ဒယ္အိုးအႀကီးႀကီးမ်ားႏွင့္ ညကတဲက မီးေအးေအးႏွင့္ တစ္ညလံုး ႏွပ္ထားတာ ျဖစ္သည္။ သည္ေတာ့ ဆရာေတာ္သံဃာေတာ္မ်ားကို အရုဏ္ဆြမ္းကပ္ရမည့္ အခ်ိန္တြင္ ဟင္းမ်ားမွာ ႏူးအိေနၿပီ။
ၾကက္သား၊ အမဲသား စသည္တို႔ကိုေတာ့ အလႉမ်ားတြင္ ေကြ်းေလ့မရိွပါ။ ၾကက္သားေကြ်းလွ်င္ ၾကက္အေကာင္ေရ မ်ားစြာ သတ္ေနရမည္။ သို႔မဟုတ္ပါကလည္း အလႉလာမည့္ မ်ားျပားလွေသာ လူဦးေရအတြက္ ၾကက္အလံုအေလာက္ မရႏိုင္တာ ျဖစ္ပါလိမ့္မည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ငယ္စဥ္က ၾကက္ကို သီးသန္႔ စီးပြားျဖစ္ေမြးေသာသူဟု မရိွေသး။ မိမိအိမ္တြင္ပင္ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ေမြး။ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ခ်က္စားတာ ျဖစ္ပါသည္။ ဆြမ္းေကြ်းကဲ့သို႔ေသာ အလႉေသးေသးကေလးမ်ားတြင္ ေလာက္သာ ၾကက္သားေကြ်းသည္။
တတ္ႏုိင္သူမ်ားကေတာ့ အလႉတြင္ ငါးေျခာက္ႏွပ္ ေကြ်းတတ္သည္။ တစ္ခါက ကြ်န္ေတာ္ တာတြင္းဘက္မွ ရြာတစ္ရြာ၏ အလႉသို႔ ဦးႀကီးဖိုးေထာင္ႏွင့္ လုိက္ကာသြားခဲ့ဖူး၏။ ဆယ္တန္းေအာင္သည့္ ႏွစ္က ထင္ပါသည္။ သည္အလႉတြင္ေကြ်းေသာ ငါးေျခာက္ႏွပ္ႏွင့္ ဗူးသီးဟင္းခ်ိဳမွာ အလြန္ေကာင္းလွသည္။ ကြ်န္ေတာ္ ယေန႔ထိတိုင္ မွတ္မိေနေသးသည္။ ရြာနာမည္ေတာ့ ေမ့ေနၿပီ။ ထမင္းစားၿပီးေသာ္ ဖရဲသီးမ်ားကိုလည္း အ၀ေကြ်းပါသည္။ အလႉတြင္ အသီးေကြ်းသည္ကို ဤအလႉတစ္ခုသာ ကြ်န္ေတာ္ႀကံဳခဲ့ဖူးပါသည္။
ေနာက္တစ္ခုက အလႉငါးပိေၾကာ္ ျဖစ္၏။ အလႉငါးပိေၾကာ္မွာလည္း အလြန္စားလို႔ေကာင္းသည္။ အလႉေဟ့ဆိုသည္ ႏွင့္ မ႑ပ္ထိုးကာ ရြာမွကာလသမီးကေလးမ်ားက ထမင္းစားပဲြမ်ားတြင္ ၀ိုင္းထိုင္ၾကလွ်က္ ငါးပိေၾကာ္ေၾကာ္ဘို႔ ၾကက္သြန္လွီး ၾကရပါသည္။ လူအမ်ားစာျဖစ္၍ ၾကက္သြန္ကို အိတ္ေပါင္းမ်ားစြာ လွီးၾကရျခင္း ျဖစ္သည္။
အလႉဆိုလွ်င္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေဆာင္းေႏွာင္းပိုင္း၊ ေႏြရာသီတြင္ လုပ္တာ မ်ားပါသည္။ ေဆာင္းတြင္းဘက္နား နီး၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေပါေပါမ်ားမ်ားရႏုိင္ေသးလွ်င္ အလႉ၌ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ဗူးသီးေရာခ်က္ေသာ ခ်ဥ္ဟင္းေကြ်းပါသည္။ သည္ အလႉခ်ဥ္ဟင္းမွာလည္း အလြန္ေသာက္လို႔ေကာင္းသည္။
ေနာက္တစ္ခုမွာ အလႉမွ လဖက္သုပ္ႏွင့္ ဂ်င္းသုပ္ ျဖစ္၏။ အလႉ လဖက္သုတ္ႏွင့္ ဂ်င္းသုတ္မွာ အဆာမ်ားမ်ားႏွင့္ သုတ္ထားသျဖင့္ စားလို႔အလြန္ေကာင္းသည္။ သို႔ေသာ္ သူက အကန္႔အသတ္ႏွင့္ျဖစ္၏။ လူႀကီးလူေကာင္းမ်ား လာလွ်င္သာ ဧည့္ခံသည္။ ကေလးမ်ားကို အနည္းငယ္မွ မေကြ်း။ ကေလးမ်ားမွာ လူႀကီးမ်ားက ယူေပးမွ စားၾကရသည္။ သည္တြင္ ကြ်န္ေတာ္တို႔၏ သူရဲေကာင္းမွာ အရီးေအးႀကိဳင္ျဖစ္သည္။
အရီးေအးႀကိဳင္က အေဖႀကီး၏ ႏွမ၀မ္းကဲြျဖစ္သည္။ သူတို႔မွာ သားသမီးမရိွ။ သူ႔ေမာင္ျဖစ္သူ ကြ်န္ေတာ္တို႔ အေဖကို ေမာင္ပု၊ ေမာင္ပု ႏွင့္ အလြန္ခ်စ္သလို ကြ်န္ေတာ္တို႔ေမာင္ႏွမမ်ားကိုလည္း အလြန္ခ်စ္သူျဖစ္သည္။ ကြ်န္ေတာ့္ကို လူေလးဟု ေခၚ၏။ အလႉတြင္ သူက လဖက္သုပ္၊ ဂ်င္းသုပ္ သူႀကီးျဖစ္၏။ သည္ေတာ့ ညဘက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကေလးတစ္သိုက္ အလႉမ႑ပ္မ်ားသို႔ သြားေသာအခါမ်ားတြင္ သူက ဂ်င္းသုပ္ကို လက္ခုပ္ႏွင့္ထည့္လာကာ ကြ်န္ေတာ့္ကို တိုးတိုးတိတ္တိတ္ လာေပးသည္။ လူေလး၊ လာ လာ ေရာ့။ ဟိုဘက္မွာ သြားစားေခ် ဟု ေျပာလည္းေျပာ ေကြ်းလည္းေကြ်း။ ေနာက္ၿပီး လူမိမွာ စိုးသျဖင့္ ေစာင့္လည္းေပးေသးသည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ သည္လိုစားေနတာကို တစ္ေယာက္ေယာက္ျမင္ၿပီး လာေျပာသည္ ျဖစ္အံ့။ သူက ရန္ေထာင္ဘို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္၏။
ကြ်န္ေတာ္တို႔ အိမ္မွာလည္း လဖက္သုပ္ႏွင့္ ဂ်င္းသုပ္မ်ား လုပ္စားေနက်ပါ။ ဒါေပသိ။ အလႉတြင္ မ၀ေရစာ၊ ခိုးေၾကာင္ ခိုး၀ွက္စားရေသာ ဂ်င္းသုတ္က ပိုေကာင္းလွ၏။ သည္ဂ်င္းသုတ္မ်ားကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္ လြမ္းပါသည္။
ဤသည္တို႔မွာ အစားအေသာက္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ကြ်န္ေတာ္လြမ္းတာမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ သီခ်င္း ႏွင့္ ပတ္သက္၍ လြမ္းသည္မ်ားကို ဆက္ပါဦးမည္။
အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
ေအးၿငိမ္း
၁၄-၆-၂၀၁၁ သန္းေခါင္ေက်ာ္ ၀၀၃၂ နာရီ
Blk 134A, Kang Ching Road
#03-91, S(619062)
No comments:
Post a Comment